Макар обикновено да чакаме декември с нетърпение, за да украсим дома си, потавим Коледната елха, която създава толкова уют и настроение, може да бъде опасна за нашето здраве.

 

Неприятно, но факт.


 

Ако внезапно започнете да кихате, кашляте, подсмърчате и усещате парене в носа и очите, най-вероятно виновник за това ви състояние е точно тя.

 

Коледните дръвчета приютяват и сеят наоколо всякакви видове алергени.

 

Това важи както за изкуствените, така и за естествените елхи.

 

Учените са идентифицирали близо 70 вида мъх при тях, които предизвикват всички тези симптоми, характеризиращи т.нар. "синдром на коледната елха". Още по-коварна е развила се плесен по ствола и игличките на естественото дръвче.

NEWS_MORE_BOX

 

Мухълът освобождава спори, които могат да предизвикат страшни алергични реакции. Някои плесени могат да станат причина за развитие на заболяване на белите дробове, а дори и до пневмония и бронхит.

 

У по-чувствителни хора дори само докосването на коледното дърво води до появата на силен обрив.

 

Ако пък си вземете изкуствена елха, то се сдобивате вкъщи с истински инкубатор на прах. Присъствието на синтетичния коледен символ е опасно заради обитаващите го прахови кърлежи.

 

Поради това е добре да не се спирате на най-евтиния артикул, който ви попадне в магазина, а да потърсите дръвче, изработено от възможно най-качествени материали.

 

Коледните играчки също тровят, тъй като са покрити с бои, съдържащи опасни вещества за здравето. Олово, живак, формалдехид, феноли и още много други са в отровния списък.

 

Разбира се, всичко това не значи, че непременно ще се разболеете. Все пак обаче експертите препоръчват за намаляване на риска от алергии коледните дръвчета да се поставят в дома възможно най-късно.