Изследователи от Университета на Северна Каролина – Chapel Hill, откриха, че ароматите в електронните цигари привличат младите и възрастните и в резултат те ги използват повече. Изследването е проведено на база все по-голямото използване на електронните цигари и последиците за здравето от тях. За целта учените анализирали 51 статии, като 17 от тях били публикувани преди 2016 г. и 34 между 2016 г. и 2018 г.

 

Те направили обобщение и открили, че според 5 проучвания ароматите в електронните цигари като плодовите например, но с изключение на ментола, намаляват усещането, че са вредни. Шест проучвания пък показват, че ароматите във въпросните цигари увеличават желанието на младите хора да опитат или да започнат непрекъсната употреба на електронни цигари. Други 12 проучвания установяват, че подобен ефект се наблюдава и при възрастните. Проучвания показват още, че младежите, използващи електронни цигари с различни аромати, са по-малко склонни да се откажат от пушенето.


 

Водещият автор на изследването Хана Бейкър, научен сътрудник във Факултета по фамилна медицина в Университета в Северна Каролина, казва, че младите пушат електронни цигари само заради ароматите. По нейни думи младите хора след време може да започнат да пушат и цигари, а това би навредило на тяхното здраве още повече.


Адам Голдщайн, доктор на медицинските науки, твърди, че никотинът е силно пристрастяващ и може да повлияе върху правилното развитие на мозъка и също, че въздействието на ароматните електронни цигари върху различните поколения е все по-силно. Затова според нея забраната на ароматите в електронните цигари ще помогне за намаляване на прекалената им употреба.


Повечето електронни цигари съдържат никотин, но също в тях се намират различни аромати като канела, манго, лимон и други. Счита се, че ароматите са около 7000. Много от тях имат имена на бонбони или сладки, с което привличат все повече по-млади хора. В САЩ например около 28% от младежите са настоящи потребители на електронните цигари. Това показват данни от 2019 г.

 

Направеното проучване разширява значително по-ранните открития относно електронните цигари и ароматите в тях, тъй като първоначално е било установено само, че ароматите в тези цигари са причина за употребата им. Сегашното изследване включва данни и добавя доказателства относно ефекта на ароматите сред младите и възрастните.