Електронните цигари са опасни и могат да доведат до дългосрочни здравословни проблеми, предупреждават експерти.

 
Здравните власти във Великобритания обмислят въвеждането на законодателни промени, които да гарантират, че устройствата са подложени на строги проверки, преди да бъдат пуснати в продажба, съобщава английското издание Daily Mail.
 
Смята се, че около 650 000 британци, които се опитват да откажат тютюнопушенето, използват инхалаторите. Те изпускат никотин и други изпарения, заблуждавайки потребителя, че пуши обикновена цигара.
 
Устройствата се внасят от Китай. Към момента не се подлагат на никакви проверки за безопасност и се продават свободно на пазара.
 
Според експерти някои марки могат да съдържат твърде високи нива на никотин – пристрастяващото вещество в цигарите, което е свързано с развитие на онкологични заболявания.
 
Съществуват и доказателства, че определени видове електронни цигари имат високи нива на отровни съставки, сред които са нитрозамините. Те се отделят от никотина и се смята, че значително увеличават риска от рак. 
NEWS_MORE_BOX
 
Установено е също така, че някои марки съдържат диетилен гликол - отровно химическо вещество, което във високи дози може да доведе до фатални последствия.
 
Наличните данни сочат, че има значителни разлики в съдържанието на отделните марки електронни цигари, както по отношение на количеството никотин, така и на други потенциално токсични вещества, пояснява министърът на здравеопазването на Великобритания Саймън Бърнс. 
 
Електронните цигари вече са забранени в Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, Канада. Щатът Ню Йорк също предстои да ги забрани.