Обичате ли да работите в градината, когато се чувствате напрегнати? Разтоварват ли ви походи в планината или разходка в парка от стреса след дългата работна седмица?

 

Лечебното въздействие на природата несъмнено ни помага да се почувстваме по-добре, но щом се съчетае с правенето на нещо добро за самата природа ефектът е още по-силен.


 

Екотерапията е подход, който възстановява дълбоката връзка с природата, която е прекъсната за мнозина заради градския начин на живот.

 

Научните доказателства за благотворното влияние на природата върху нашето здраве стават все повече, а екопсихологията, която лекува хората чрез духовното им приближаване до природата, набира все повече полулярност.

 

Пандемията от Ковид-19 накара много семейства да се изместят на село и в по-малки населени места. Проучване от 2018 г. показва, че децата, живеещи в селски райони, са по-устойчиви на стрес, имат по-висока самооценка, по-добра концентрация и когнитивни способности.

 

Времето на открито стимулира креативността, връзката с природата и подобрява физическото и умствено развитие на децата, казват авторите на проучването.

 

Взаимодействието с природата може да се случи чрез къмпингуване; разходка в гората; поход в планината; тичане, каране на колело или пикник в парка; отглеждане на билки; грижи за цветя и животни. Спорт, медитация или йога на открито са други достъпни примери.

 

Връзката с природата обаче става още по-подхранваща, когато е двупосочна. Това означава да ѝ се отблагодарим, като например почистим отпадъците от полянката в парка, гората или брега на минаващата наблизо река.

 

Друг начин да се погрижим за природата е като засадим дръвче или се включим в кампании като тази на Гората.бг.

 

Дори малки усилия за намаляване на въглеродния отпечатък, като рециклиране, компостиране и по-ограничено използване на личния автомобил, носят полза за нас и за планетата.

 

Друг начин да направите нещо добро за себе си и за природата, е като събирате отпадъците, на които се натъквате, докато се разхождате в парка или сте на поход сред природата.

 

Можете да носите гумени ръкавици и торбичка за боклук и по време на разходката из квартала, за да разчистите от отпадъци градинките в района или детската площадка. Възможно е по този начин да привлечете и нови съмишленици.

 

Засаждането на цветя, билки и дръвчета в градинката пред блока е друг начин да се доближим до природата, докато почистваме и облагородяваме квартала. Отглеждането на част от храната, от която се нуждаем, също помага да се погрижим за природата.

 

Има много начини да възстановим връзката си с природата и намаляването на последиците от човешката дейност върху нея е един от тях. Чрез опазването на природата не само се свързаме с нея и подобряваме собственото си здраве, но и поемаме отговорност за общото ни бъдеще.

 

Източник:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6085576/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.01178/full