В началото, а и по време на бременността, на жените постоянно им се повтаря, че трябва да избягват алкохола и цигарите, да получават достатъчно фолиева киселина и омега-3 мастни киселини, да си осигуряват достатъчно сън и да не се отказват от всички физически упражнения.

 

Малко се казва обаче за излагането на редица опасни химикали, въпреки свидетелствата, че съставките в пластмасата, газовете от автомобилите и добавките в козметиката могат да притежават негативно въздействие върху здравето на бебето.


 

През последните години обаче медицината започна да реагира. През 2013 г. Американския колеж по акушерство и гинекология публикува становище, потвърдено през настоящата година, че призовава за "навременни действия за идентифициране и намаляване на излагането на токсични агенти в околната среда“. Международната федерация по гинекология и акушерство изрази подобно мнение през 2015 г., а през следващата година близо 50 изтъкнати американски лекари и учени създадоха TENDR: проект, насочен към екологичните рискове за нормалното развитие на мозъка на плода. 

 

Подобни мерки съвсем не са закъснели. През 2011 г. доктор Трейси Уудръф от Калифорнийския университет в Сан Франциско съобщи, че са открити следи от десетки вредни химикали в урината на повече от 268 бременни жени. Сред тези химикали са органохлорни пестициди, перхлорат и фталати.

 

NEWS_MORE_BOX

 

С толкова много химикали в околната среда е практически невъзможно да се определи въздействието върху здравето, ако има такова, разбира се. Но изследователите са открили разнообразие от връзки, включително между някои пестициди и нарушен растеж на плода; между фталатите (използвани в много пластмаси) и повишен риск от преждевременно раждане и нарушено развитие на мозъка; между замърсяването на въздуха с фини частици и някои промени в експресията на гени, които влияят върху невроразвитието.

 

Въпреки цялата тази информация, публично достъпно изследване, публикувано по-рано тази година в PLOS ONE, демонстрира, че повечето доктори не извършват скрининг относно излагането на рискови фактори в околната среда.