При тийнейджърите, които редовно употребяват електронни цигари, има риск да станат сериозни активни пушачи. Това показват данните от ново изследване. 
 
Проучването, проведено в няколко държавни училища в САЩ, е установило, че реалният риск от това да започнат да пушат активно обикновени цигари, е 2 пъти по-висок, коментира ръководителят на изследването доц. Адам Левентал.
 
„Колкото повече пушат електронни цигари, толкова по-вероятно е да пропушат тютюневи в бъдеще. Така след време, те се превръщат в активни пушачи, които употребяват немалко цигари дневно“, обяснява още той. 
 
Индустрията с електронните цигари остро разкритикува изследването с аргумента, че представя малка част от тийнейджърите.
 
„Въпреки че имат извадка за около 3000 деца, авторите реално идентифицират една малка част от учениците, които са пропушили цигари“, коментира Грегъри Конли, председател на Асоциацията на производителите на електронни цигари в Америка.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Учените са изследвали данните за близо 3100 деца, които са в 10-ти клас, през есента на 2014 г. и 6 месеца по-късно.
 
„Това беше наистина кратък период от време, но изключително важен. Тийнейджърите, които започват да пушат електронни цигари във възрастта около 16 години, е много по-вероятно да станат хронични пушачи в зряла възраст“, пояснява още доц. Левентал.
 
Около 95% от децата са заявили, че са непушачи, а над 98 на сто, че никога няма да пропушат електронни цигари, сочат още данните от изследването.
 
Акцентът обаче пада върху тийнейджърите, които вече употребяват е-цигари. Оказва се, че те са много по-склонни да опитат истински цигари. 
 
„Реално, електронните цигари действат като „учебно помагало“, което ги подготвя за пушенето на тютюневи“, коментират авторите на доклада.