Електронните цигари могат да доведат до 21-процентов спад в смъртността, свързана със заболявания, причинени от тютюнопушенето, показва ново проучване. Това се отнася обаче за хората, родени след 1997 г.
 
Множество изследвания са се опитвали да оценят въздействието на електронните цигари върху общественото здраве и всички те са с противоречиви резултати.
 
Например по-рано тази година проучване, проведено сред ученици от по-високите класове, показа, че пушещите електронни цигари, са два пъти по-склонни да пропушат традиционни. 
 
Настоящото изследване разграничава младежите, които пушат електронни цигари и не биха използвани всеки никотинов продукт от тези, които биха пушили и традиционни тютюневи изделия, подчертават авторите.
 
И в двата случая са взети под внимание обстоятелствата, при които ползите са повече от вредите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Много експерти смятат, че има ползи за здравето на пушачите, които преминат изцяло към употребата на електронни цигари. 
 
„Докато данните все още не са толкова ясни, колкото бихме искали, ние представяме цялостната картина с национални данни, за да сме сигурни, че нашата оценка е добра”, коментира пред Reuters Дейвид Абрамс, изпълнителен директор на американския Schroeder Institute of Tobacco Research and Policy Studies.
 
„Повечето предишни проучвания смятат за употребяващ електронни цигари всеки, който е пушил в последните 30 дни. Това не е много акуратно, тъй като може да е било еднократен акт по време на парти например”, обяснява Дейвид Леви, професор по онкология и водещ автор на изследването. 
 
Професорът подчертава, че той и екипът му са опитали да получат реална представа за хората, при които употребата на електронни цигари прогресира.