Дори в старанието си да водят екологичен начин на живот, хората често забравят нещо важно – дрехите също могат да бъдат вредни за здравето.

 

Текстилната индустрия използва токсични вещества не по-малко от всички други производители - на козметични продукти и препарати за почистване на дома например.


 

Едно любопитно изследване на специалистите от Green America показва, че за отглеждането на хубав, висококачествен памук, се употребяват 10% от най-масовите инсектициди и 25 % от познатите пестициди.

 

След това, при създаването на памучен плат, производителите на текстил добавят още рискови препарати, опитвайки се да „измият“ високото съдържание на инсектициди и пестициди.

 

Според експертите този метод не постига съществена успеваемост и всъщност така дрехите стават още по-вредни за човека. Всички тези химикали се изпаряват във въздуха, хората ги вдишват, което и има наистина сериозни последици за здравето.

 

Веществата проникват и през кожата и понякога предизвикват тежки алергични реакции.

NEWS_MORE_BOX

 

В този ред на мисли учените заключават, че вероятно памучните дрехи са най-опасни за здравето и би било много полезно, ако те се избягват.

 

За жалост обаче не вредят само те. Синтетичните влакна също съдържат различни видове токсични химикали, някои от тях – дори малки дози сярна киселина, която, натрупвайки се в организма, поразява кожата, органите и мускулите.

 

Освен това много от конвенционалните материи умишлено се „заливат“ с опасни препарати, за да предпазват дрехите от насекоми, огън, прахови частици и за да избегнат измачкването.

 

Специалистите препоръчват дрехите от екологични платове, изработени от органичен памук, соя и коноп.

 

Те посочват, че дори да не усещат прякото им въздействие, хората наистина страдат от носенето на дрехи, произведени посредством покосяващи организма вещества.

 

Именно поради това една малка промяна в тази насока би била изключително полезна за поддържането на добро здраве.