Дори краткото излагане на вторичен тютюнев дим е вредно за нормалната дейност на дихателните пътища, подчертават учени. 

 
И при няколкоминутна експозиция хората, изложени на пасивно пушене, са засегнати от стесняване на дихателните пътища, което затруднява осигуряването на необходимото количество кислород на организма. 
 
Заведенията, затворените помещения и колите са местата, където обикновено се образуват високи концентрации на фини прахови частици заради тютюнопушене, обяснява изследователят д-р Панайотис Бехракис от Атинския университет. Непушачите са принудени да вдишват екстремни количества от тях директно в белите си дробове, допълва експертът.
 
Според д-р Панайотис Бехракис пасивното тютюнопушене трябва да бъде признато като глобален здравен проблем. Негативният ефект засяга най-вече децата, особено в ранна възраст, тъй като дихателната и имунната им система все още се развиват.
 
Децата, най-често излагани на цигарен дим, страдат от бронхити, бронхиолити и пневмонии. Смята се, че пасивното тютюнопушене при децата, особено до едногодишна възраст, е сред главните причини за бронхиална астма. То също така може да влоши и налична. 
 
По данни на британската белодробна фондация близо 300 хиляди посещения на деца при личния лекар годишно се дължат на излагане на вторичен тютюнев дим.
 
Учени от Атинския университет и Харвардското училище за обществено здраве наблюдават краткосрочните ефекти от експозицията на вторичен тютюнев дим при 15 здрави участници. Те са изложени на пасивно пушене в силно опушено помещение в рамките на 20 минути. 
NEWS_MORE_BOX
 
Резултатите показват, че краткотрайната експозиция на концентриран вторичен тютюнев дим незабавно повлиява на правилната дейност на дихателните пътища на участниците. Ефектът е свързан със стесняване на дихателните пътища и намаляване на приема на кислород от организма. 
 
Проучването е представено на годишната среща на Американския колеж по гръдна хирургия.
 
Други непосредствени последствия от пасивното тютюнопушене са дразнене на очите, главоболие, кашлица, болки в гърлото, замаяност или дори гадене.
 
При редовно и продължително излагане на тютюнев дим с времето се повишава рискът от развитие на белодробни и сърдечносъдови заболявания, включително и рак.