Тютюнопушенето е важен рисков изменяем фактор за внезапна сърдечна смърт при жените с и без сърдечносъдови заболявания, твърдят експерти. 

 
Цигарите увеличават повече от два пъти риска от летален изход при жените. Но отказването от вредния навик може да намали значително този риск с течение на времето, според ново проучване, включващо 101 018 жени.
 
Внезапният фатален край е причинен от загуба на сърдечната функция. Тя е водеща причина за летален изход поради сърдечен проблем в САЩ и е отговорна за до 400 000 смъртни случая годишно.
 
Изследователите пресмятат, че жените, които са настоящи пушачи, е 2,5 пъти по-вероятно да страдат от внезапна сърдечна смърт, отколкото непушачите. Рискът е дори по-висок сред дългогодишните и тежки пушачи.
 
Установява се, че колкото повече се пуши, толкова по-висок е рискът от по-кратка продължителност на живота, казва изследователят д-р Ропиндър Санду от Университета в Алберта, Канада. Важното е обаче, че опасността може да бъде елиминирана след спиране на тютюнопушенето, пояснява експертът.
 
Проучването показа, че отказването от цигарите има почти незабавен ефект за намаляване на риска от внезапна сърдечна смърт в рамките на 5 години при жените, които са без симптоми и история на сърдечно заболяване.
 
Необходимо е обаче повече време, за да се регистрират ползите от спирането на тютюнопушенето при жените, които вече са с диагноза болест на сърцето.
 
Изследователите обясняват, че при много жени внезапната сърдечна смърт е първият знак за сърдечносъдово заболяване.
 
За период от 30 години учените отчитат 351 случая на фатален инцидент. Оказва се, че продължителността на тютюнопушенето и количеството изпушени цигари е свързано с различна степен на риск от летален изход при жените. 
 
При изпушването на една до 14 цигари на ден, рискът от внезапна сърдечна смърт при пушачките е почти два пъти по-висок в сравнение с жените, които нямат вредния навик.
NEWS_MORE_BOX
 
Какво показват още резултатите от проучването:
 
  • Рискът от внезапна сърдечна смърт се увеличава с 8% за една жена на всеки 5 години пушене.
  • Тези, които палят по 25 цигари на ден или повече, са с над три пъти по-висок риск от внезапна сърдечна смърт, отколкото непушачките.
  • Жените, които имат вредния навик от повече от 35 години са в 2,5 пъти по-висок риск от внезапна сърдечна смърт.

Опасността от фатален край обаче се намалява почти веднага след отказване от цигарите сред жените, без история на сърдечносъдово заболяване. При тези със сърдечен проблем обаче, рискът от внезапна сърдечна смърт спада до този на непушачите след около 15-20 години от спирането на тютюнопушенето.
 
Според учените това се дължи на никотина в цигарите, който има както краткосрочни, така и дългосрочни негативни ефекти върху сърцето.
 
Счита се, че никотинът има непосредствени реакции, които могат да доведат до животозастрашаващи нарушения на сърцето и внезапна сърдечна смърт.
 
На второ място, цигареният дим уврежда тъканта на сърцето. Този ефект може да продължи дълго и да да причини летален изход. 
 
Проучването е отразено в сп. Circulation: Arrhythmia & Electrophysiology.