Могат ли дрехите да предпазят от слънчево изгаряне? Отговорът е в следващите редове…


Разбира се, не е приятно дори през лятото да се носят пролетните дрехи, но ако кожата е много чувствителна и бързо изгаря, трябва да се взимат подобни мерки. Това най-вече е препоръчително за места с много силно слънце като морето например. Дрехи с дълги ръкави и панталони покриват много повече кожата, отколкото тениската и късите шорти. Шапката с широка периферия също покрива много повече както лицето, врата, но и рамената, отколкото шапките с тясна периферия. Целта е тялото да бъде максимално предпазено през лятото, за да се предотврати рискът от преждевременно стареене на кожата и рак на кожата.


Материята също има голямо значение тук. Под микроскоп може да се види, че някои от материите имат ситни процепи, през които лъчите могат да преминават. Колкото по-стегната и по-малко разтеглива е тя, толкова по-малко UV лъчи ще преминават. Лъскавата коприна например отразява повече ултравиолетови лъчи от матовите дрехи. Ленът пък абсорбира повече лъчи, отколкото да отразява.Трябва да се вземе предвид и цветът на дрехата. Повечето летни дрехи са боядисани в атрактивни цветове, а много от багрилата абсорбират UV лъчите. По-тъмните цветове поглъщат повече ултравиолетовите лъчи, отколкото по-светлите. Тук обаче има едно голямо но, тъй като червеното може значително да абсорбира UV лъчите. 


Смята се обаче, че колкото по-ярък е цветът, толкова по-голяма е защитата. Например яркожълта риза предпазва повече, отколкото бледожълтата. Последната обаче може също да предложи добра защита, ако тъканта, от която е направена, е ефективна за предпазването от слънчевите лъчи.


Може да се заключи, че дрехите, които предпазват от слънцето, са тези, на чиито етикети е изписано UPF (Ultraviolet Protection Factor). Той е еквивалент на SPF фактора, но за дрехи. Това означава, че тъканта е тествана в лаборатория и потребителите могат да бъдат уверени, че ще бъдат защитени от слънцето. Например риза с 50 UPF позволява само 1/50 от UV лъчите да достигнат до кожата за разлика от бяла тънка памучна тениска, която има 5 UPF. Когато тъканта се намокри, се намалява UPF.