Две неща обединяват всички офиси – душният и застоял въздух и неизменните чаши за кафе, разположени върху бюрата на работещите. И между тези две неща има нещо, което ги обединява. Това са бактериите, които населяват офисните помещения, и които чашите за кафе щедро приютяват.

 

Така освен удобен съд за ежедневно приготвяне на ободряваща напитка, чашата ни за кафе в офиса се явява и развъдник на микроби, които ние несъзнателно делим с останалите, въпреки че чашата ни е лична.


 

Тук се появява въпросът за това колко често е необходимо да измиваме чашата си за кафе в офиса, при условие че тя е изложена на толкова много микроорганизми. Факт е, че на работното място рядко имаме възможност да измием чашата си толкова добре, колкото бихме могли да го направим вкъщи. И трябва да компенсираме това с по-често измиване.

 

Научен екип от щата Калифорния, САЩ търси отговора на въпроса колко често трябва да става това. Учените установяват няколко интересни факта.

 

Данните им сочат, че в най-голямо количество бактерии се откриват в офиси, където по-голяма част от работещите са мъже. Това респективно означава, че и съдовете, които се ползват в такива офиси са по-замърсени и потенциално опасни за здравето. Според учените поне 90% от чашите за кафе на работещи в такива офиси са покрити с опасни бактерии, които почти никога не се отстраняват напълно при измиване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Заключенито на научния екип е, че дори да ползваме добре измита чаша, трябва да изпиваме съдържанието й в рамките на най-много един час, защото след това време течността в нея става опасно населена с бактерии. Най-сериозно замърсяване се отчита при консумация на кафе с мляко и захар, защото тези добавки съдействат за много по-бързо размножаване на бактериите. В такива случаи е добре чашата да се почиства добре веднага след изпиване на съдържанието й.

 

Лошата новина в случая е, че почти няма на какво да разчитаме, за да си гарантираме качествено почистване на чашата за кафе в офиса. Факт е, че дори да разполагаме с кухня, домакинските гъби, които ползваме в нея, са сред най-замърсените кухненски пособия. Ползването им може само да влоши състава на микрофлората, ползваща чашата ни като свой дом. Затова учените препоръчват да взимаме чашата си редовно вкъщи, където да я почистваме добре.