Димът от печката съдържа частици, които могат да попаднат в очите и дихателната система и да достигнат дълбоко в белите дробове. В резултат причиняват парене на очите, хрема, астматична атака, възпаление на гърлото, кашлица и дори бронхит. Те могат да влошат също сърдечните и белодробните заболявания. Засегнати са хора, страдащи от хипертония – високо кръвно налягане, диабетици, възрастни хора, бебета, малките деца и пушачите, тъй като димът допълнително увеличава риска от намаляване на белодробната функция. Особено застрашени са астматиците, които вдишват тези вредни частици, но здравите хора също могат да изпитат временни симптоми.


Дървеният дим може да съдържа вещества като бензен, бутадиен, формалдехид, полиароматни въглеводороди, акролеин и метан, които намаляват въздуха на открито и закрито и са потенциални вредители на човешкото здраве. Едно от най-трудно откриваните вещества е въглероден окис, който е безцветен, без мирис и отделя токсини. Дори малко количество от него може да повлияе на способността на тялото да пренесе кислород към клетките. Той може да предизвика симптоми като главоболие, замаяност и гадене.


В проучване се показва, че до 70% от пушека, отделен от комина, влиза отново в дома. Освен на здравето на тялото, димът от печката вреди и на околната среда. Повечето камини например замърсяват сериозно въздуха. Особено зимата в конкретни метеорологични условия като студени безветрени нощи се създават условия за обръщане в атмосферата. Така димът остава близко до земята, където се натрупва и влошава качеството на въздуха.Експертите препоръчват на тези, които все пак продължават да използват печката за отопление, някои предложения. На първо място, да се изгарят дървета, които са били покрити и съхранявани в продължение на поне шест месеца. Второ, камината и коминът да се проверяват  и почистват всяка година от сертифициран професионалист, за да се провери за евентуални пукнатини, откъдето да преминава опасният дим. Експертите съветват също стаята, където се намира камината, да бъде добре вентилирана и всекидневно проветрявана.