Белгийски изследователи от университета Хаселт са анализирали над 600 деца на възраст между 10 и 15 години от различни области на страната и са установили, че съществува пряка връзка между техния коефициент на интелигентност (IQ) и достъпа им до природата.

 

Учените стигат до извода, че увеличение от само 3% в зелените площи на квартала, в който децата живеят, съответства на повишение от 2,6 пункта в средното ниво на IQ.


 

Това, което е още по-интересно, е, че тази връзка се наблюдава при децата от всички социално-икономически среди. Това предполага, че връзката между природата и когнитивното развитие не е свързана единствено с възпитанието и финансовите възможности на детето.

 

Причината за положителната връзка между зелените площи и по-високия коефициент на интелигентност засега не е ясна. Според изследователския екип децата, които живеят в по-зелени квартали, имат по-ниски нива на стрес, изпитват по-малко шумово замърсяване и имат повече възможности за социални игри.

 

Зелените площи правят градската среда по-здравословна, защото намаляват вредните последици от замърсяването на въздуха, шума и топлината.

 

Освен това наличието на повече зелени площи насърчава дейностите на открито, които подобряват здравето, и улеснява социалното сближаване, посочват изследователите.

 

„Резултатите показват, че зелените площи могат да бъдат от полза за интелектуалното и поведенческото развитие на децата, живеещи в градските райони. Тези констатации са от значение за местните власти, за да създадат оптимална среда, така, че децата да развият пълния си потенциал“, посочват авторите на проучването, което е публикувано в медицинското издание PLOS Medicine.

 

Предишни проучвания също отбелязват връзката между когнитивното развитие и околната среда, но статията на университета Хаселт е първата, която директно измерва коефициента на интелигентност спрямо зелените площи.

 

Проучване, проведено в Барселона през 2015 г., установи, че наличието на повече зеленина в дома на детето, по пътя към училище и в самото училище пряко съответства на по-добра работна памет и по-устойчиво внимание. Според авторите на проучването зелените площи подобряват когнитивните резултати, защото децата са по-защитени от замърсителите на въздуха.

 

До 50-те години на 20 век по-малко от една трета от световното население е живяло в градски райони. Сега повече от половината планета живее в градовете и се очаква тази цифра да нарасне до 68% до 2050 г.

 

Значението на зеленината в градските пространства е добре документирано: тя помага да живеем по-дълго, предпазва градовете от превръщането им в парници и ограничава замърсяването на въздуха.

 

Източник:

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1003213#sec019

https://www.euronews.com/living/2020/08/24/growing-up-in-green-spaces-boosts-children-s-iqs-claims-study

https://www.pnas.org/content/112/26/7937