Колко много е прекалено много? Това се превърна във важен въпрос за епохата на дигиталните устройства. Дали децата и юношите прекарват повече време пред компютър, телефон или таблет, отколкото трябва? 


Според проучвания тийнейджърите прекарват средно по 9 часа на ден пред екраните, а децата на възраст между 8 и 12 години – по 6 часа на ден. Най-малките на възраст 2-5 години пък прекарват около 32 часа седмично. Това време, прекарано пред устройствата, е прекалено, твърдят специалисти.


Този проблем е актуален не само у нас, но и в други страни. Почти всички тийнейджъри в Америка казват, че имат достъп до смартфон, а около половината съобщават, че сърфират в онлайн пространството почти постоянно. Това сочи проучване на Pew Research Center от 2018 г. Според данни на регулатора на комуникационната индустрия Ofcom в Обединеното кралство времето, което младите хора прекарват онлайн се е увеличило почти двойно през последното десетилетие. Държавният министър на здравеопазването във Великобритания Мат Хенкок е заявил, че заплахата за психичното здраве на децата от социалните медии много прилича на опасността от захарта за тяхното физическо здраве.Изследователите се опитват да открият връзка между използването на технологиите и благосъстоянието. Според тях повече време пред екрана е свързано с по-ниско благосъстояние на младите хора, които са изследвани.


Разбира се, отрицателните ефекти са налице. Според някои изследвания може да се появат редица негативи от прекаленото висене пред екрана. Един от недостатъците е затлъстяването, което е резултат от заседнала дейност заради прекалено стоене пред телевизията или смартфона. Друг голям негатив е все по-често срещаните проблеми със съня при децата. Причината е в светлината, излъчвана от екрана, която пречи на цикъла на съня и много често може да доведе до неспокоен сън или дори до безсъние.


Проблеми с поведението е третият голям проблем, изправен пред детското здраве. Децата, които още от начална училищна възраст гледат телевизия, използват компютър, телефон или таблет повече от два часа дневно, са с голяма вероятност да развият емоционални, социални проблеми и проблеми с вниманието. Прекаленото използване на устройствата е свързано дори с по-голямо поведение на тормоз. В крайна сметка смарт устройствата стават причина за насилие, тъй като децата имитират това, което виждат в екраните.