Според обозначението на опаковката й предлаганата по магазините боя за яйца се посочва катo напълно безопасна за здравето. Тя включва оцветители, които в повечето случаи се ползват и в хранитлената индустрия при производството на храни и напитки. Статистиката сочи, че само в ролята им на добавки към храните и напитките,  употребата на подобни бои е нараснала около 500 пъти през последните 50 години.

 

Ако включим и боядисването на великденските яйца, ролята на хранителните бои в живота ни придобива още по-широк мащаб. Всяка година в периода преди Великден дискусиите за това колко безопасни са боите за яйца зачестяват, а причините за това са повече от основателни. Оказва се, че най-голям консуматор на хранителни бои, включително за айца, са децата. Това ги прави и основен потърпевш от въздействието на тези бои върху организма,


 

Проучванията показват, че въпреки изпитванията и привидната си безопасност, в по-високи дози някои бои за яйца може да провокират хиперактивност при децата, както и да отключат алергични реакции. Допълнителна несигурност в това отношение носи фактът, че определени съставки в боите за яйца са позволени за употреба в някои страни, а в други са забранени. Това е предпоставка дебатите около безопасността на този тип бои никога да не престават.

 

Още през 70-те години са отчетени данни, че боите в храните, включително тези за яйца, съдържат съставки, които при редовна и прекомерна употреба предисвикват хиперактивност и когнитивни затруднения в детска възраст.

 

През последните години се наблюдава ясна тенденция боите за яйца да са съставени от изцяло органични продукти и оцветяващите агенти в тях да са с растителен произход. Това гарантира много по-голяма безопасност в сравнение с боите, съдържащи синтетични оцветители. Остава обаче рискът от алергични реакции, особено при свръхчувствителни или предразположени към алергия деца.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Затова при деца с непоносимост към храни, оцветени в определен цвят, не трябва да се допуска консумация и на яйца, боядисани в този оттенък. Важно е да се отбележи, че риск от потенциални последствия има основно в случаите, когато боята е преминала през черупката и е обагрила и белтъка на яйцето.

 

Общото заключение на експертите е, че събраните данни все още не са достатъчни за признаване на боите за яйца за напълно безопасни или за пълното им отричане. Проучванията в тази насока ще продължат, а засега като най-безопасно се препоръчва боядисването на великденските яйца с домашно приготвени бои. Изборът на естествени оцветители е голям – обелки от кромид, сок от цвекло или касис, куркума, лилаво зеле, спанак и др.