Електронните цигари разболяват все повече малки деца, показва ново проучване. Най-честата причина е, че малчуганите пият течния никотин, който се използва в устройствата.
 
Често няма сериозни последствия за здравето им, но вече има няколко случая на кома и един смъртен случай на дете, което е погълнало течен никотин. 
 
Дори малко количество от течния никотин може да причини сериозно отравяне или смърт при малките деца, обяснява авторът на изследването д-р Гари Смит от Центъра за изследване на вредите в САЩ и Националната детска болница в Кълъмбъс, Охайо. 
 
В изследването специалистите призовават, децата под 6-годишна възраст да не бъдат излагани на цигарен дим, никотин и да не са в близост до електронни цигари, защото това ги поставя в огромен риск.
 
„Децата в тази възрастова група са изключително любопитни, изследват всичко, което ги заобикаля, слагайки всичко в устата си и нямат способността да различават кое е опасно“, коментира д-р Смит пред Reuters.
NEWS_MORE_BOX
 
Давайки електронна цигара в ръцете на дете, е пет пъти по-вероятно то да стигне до лечебно заведение и два пъти по-възможно да има сериозни последствия за неговото здраве, отколкото при децата, изложени на традиционния цигарен дим, показва още проучването.
 
Симптомите, които се проявяват, ако детето погълне течен никотин обикновено се свеждат до гадене, повръщане, сърцебиене и биват изразени до няколко часа след случката. 
 
Изследователите обясняват, че една малка глътка се равнява на около 5 милиграма никотин, което е същото, като да изпушите няколко пакета цигари наведнъж.
 
Те подчертават още, че родителите трябва да са напълно наясно, че течният никотин е смъртоносна отрова. Опаковките, цветовете и ароматите са магнит за малките деца, затова е редно достъпът им до електронните цигари или техните пълнители да бъде ограничен.