Има съществена разлика в мозъчната структура на хората, които са успели да откажат цигарите и тези, които не могат да се преборят с вредния навик.
 
Това открили учени от университета „Дюк“ в Северна Каролина, според които мозъкът на някои хора е „програмиран“ да се справя с тютюнопушенето доста по-лесно, в сравнение с другите пушачи.
 
В продължение на 10 седмици специалистите анализирали скенерни изображения на 85 доброволци, получени един месец, преди последната запалена цигара. По време на експеримента половината от тях се върнали към пушенето.
 
Малко след това резултатите довели експертите до извода, че хора, които са успели да се откажат трайно от навика, имат по-добра свързаност между определени региони в мозъка.
 
При тях се наблюдавал по-добър синхрон между инсуларната кора, определяща контрола върху силното желание към нещо, и соматосензорната кора, свързана с чувството за допир и двигателния контрол.
NEWS_MORE_BOX
 
Иначе казано, инсуларната кора изпраща сигнали до други части на мозъка, които взимат решението дали човек да посегне към кутията с цигари или не.
 
Затова, според изследователите, новите подходи в помощ на хората, които се опитват да спрат да пушат, трябва да бъдат насочени именно върху функцията на тази част от мозъка.
 
Науката неведнъж е отбелязвала факта, че много пациенти са спирали порока след получаване на травми в инсуларната зона в главата. Никотиновата зависимост не се е появявала дори тогава, когато няколко души едновременно пред тях запалят цигара.
 
Специалистите предполагат, че инсуларната кора е в пряка връзка и със зависимостта към наркотични вещества и някои видове лекарства.
 
Те се надяват, че откритието ще спомогне за разработването на специални програми и препарати за овладяване на наркотичната зависимост, както и за избавяне от страничните явления на лекарствата върху човешкия организъм.
 
Изследването е публикувано в сп. Neuropsychopharmacology.