Има условия за локално огнище на малария в Гърция. Това заяви пред Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В студиото на „България сутрин“ той коментира има ли опасност болестта да се разпространи и у нас. 
 
„За съжаление преди 10 години започна тази тенденция на по-често развитие на малария в Гърция и установяването на болестта сред местни хора, което означава, че тя се предава на място, а не от човек, който е дошъл в страната“, каза д-р Кунчев. И уточни, че първите случаи на малария в Гърция (на местно ниво) са от 2009 г. Те били в най-южната част на страната, където температурите са по-високи, което е предпоставка за развитие на маларийния комар. „Преди няколко години такова огнище възникна включително в областта на Александрополис, което е буквално на 50-60 километра от България, по долината на река Марица. Първоначалните случаи са на работници, като по-късно се пренася и на местни хора. Не бяха много случаите, но фактът, че това е възможно ни показва, че на Балканите вече има условия за развитие на местна малария“, смята той. 
 
От началото на 2017 г. до момента има 3 случая на малария, като за още един се чака потвърждение. За миналата година случаите са 28, като две трети от тях са на чужденци - работещи, пребиваващи, преминаващи бежанци, а останалите са на български граждани, които работят и учат в Африка и Азия, посочи д-р Кунчев.
 
Ако човек отиде за няколко дни в Гърция, има риск да се зарази с малария, но той е много малък, поясни специалистът. „До момента - миналата година и тази, няма случаи на местно предаване. Всички случаи бяха обикновено на сезонни работници. Но фактът, че комарите, които могат да пренасят маларията имат биотопи, места, където живеят постоянно в Гърция... Затова е въпрос на шанс от такъв болен, недиагностициран на време, да се заразят и други хора чрез комари, които смучат кръв“, каза още главният държавен здравен инспектор.
NEWS_MORE_BOX
 
Предпазните мерки срещу комарите са в 3 направления: по-активно пръскане срещу насекомите от страна на държавата, използването на отблъскващи вещества и използването на замрежване (комарници), обясни д-р Кунчев. Той призна, че броят на ухапаните от кърлежи у нас расте. Случаите с лаймска болест са 110, но 24 от тях са само в последната седмица.
 
Как да се предпазим от кърлежите, вижте във видеото: