Не само силните химикали могат да почистват дрехите добре. Прането може да бъде чисто и да ухае свежо и без фосфатите, нефтохимикалите, ензимите и избелвателите, съдържащи се в праховете за пране.

 

Парабените и микропластиката в тях замърсяват подпочвените води, а хлорът и белината са опасни не само за околната среда, но и за нашата кожа.


 

Като използваме по-щадящи околната среда препарати за пране се грижим не само за себе си и за природата, но можем и да удължим живота на нашия текстил.

 

„Еко“ и „био“ препарати за пране

Такива са препаратите на основата на суровини от растителен или минерален произход. Често се случва препарати за пране да се продават като „еко“ и „био“ продукти, което може да е заблуда. Прочетете на етикета дали препарата, който купувате, съдържа аромати, оптични избелители, багрила, парфюми, белина или омекотители, повърхностно-активни вещества (ПАВ) от петролни продукти и нанотехнологии. Общото правило гласи, че колкото по-малко са на брой са съставките, толкова по-щадящ е препарата за пране.

 

Опаковката

Хората, които изрично искат да избягват пластмасата, могат да купуват прахообразен препарат в картонена кутия. Прахообразните препарати обаче имат други недостатъци. Ако купувате течен препарат в пластмасова бутилка, при по-голямата опаковка се пада по-малко количество пластмаса на обем препарат. Най-щадящият околната среда вариант за опаковане е да се купи наливен препарат за пране, но тези марки и магазини са все още рядкост.

 

Прах, капсули, гел или сапунени ядки?

Прахообразен препарат: Опаковките на прахообразните препарати за пране обикновено са от картон, който може да се рециклира. Освен това те имат по-малко тегло в сравнение с течните препарати, което означава по-нисък въглероден отпечатък от транспортирането им. Проучване на европейския проект Life Mermaids показва, че прахообразните препарати за пране отделят повече микропластика. Освен това ефективността им е по-слаба при пране със студена вода.

 

Течен препарат: Пластмасовите бутилки са неприятни и транспортирането им изисква повече енергия. Ако все пак сте решили да се спрете на течен препарат, най-добре изберете концентрат, защото така помагате за намаляването на отпадъците от опаковки.  Използвайте само препоръчителната доза, това е важно за опазването на околната среда.

 

Капсули за пране: Капсулите за пране се различават по своя състав и от това зависи отражението им върху околната среда.

 

Сапунени ядки и пелети от естествени материали: Те са алтернатива на химическите препарати за пране, която е нежна към кожата и щади околната среда.

 

Аромат

Друго общо правило гласи, че продуктите за пране без аромат са по-щадящи за околната среда. Ароматът често се дължи на различни химикали, които замърсяват околната среда. Можете да накапете няколко капки етерично масло на мека памучна кърпа, която да сложите в пералнята с прането за повече аромат.

 

Перете на високи градуси само при нужда

 

Ако имате нещо, което наистина трябва да се дезинфекцира, като спално бельо, използвано по време на боледуване, можете да използвате режим с изпиране на високи градуси. Но в останалите случаи това не е необходимо. Загряването на водата е голям разход на енергия.

 

Бял оцет вместо омекотител

В омекотителите има вредни химикали, които могат да причинят астма и алергии. Вместо това, може да сложите няколко капки бял оцет в отделението за омекотител. Това омекотява дрехите без да им придава мирис на оцет.

 

Пералнята

Друг начин да намалим вредните последици за околната среда е като ограничим консумацията на енергия и вода по време на пране. За тази цел изберете пералня, която е енергоспестяваща и има режим за икономично пране.

 

Източник:

https://drive.google.com/file/d/12iXtVIuG8ObHLVGe-Orb3ABgj33pgnps/view