Хората в градовете, които се борят с рак на белия дроб, е препоръчително да обмислят преместване в провинцията, тъй като замърсяването на въздуха в града може да окаже негативно влияние върху продължителността на живота им.
 
Проучването е дело на изследователски екип от Университета на Южна Калифорния, САЩ. 
 
Целта им е да изяснят потенциалното въздействие на замърсяването на въздуха по отношение на шансовете за оцеляване след поставяне на диагнозата. До края на 2011 г. биват проследявани повече от 352 000 души, които получават диагноза „рак на белия дроб“ в периода между 1988 и 2009 г. Тези данни са въведени в Раковия регистър на Калифорния. 
 
От анализа им става ясно, че средната възраст за откриване на рак на белия дроб е 69 години. Близо 53% от тези заболявания са установени в напреднал стадий. Средната продължителност на живота от поставяне на диагнозата в ранен стадий е 3,6 години, при регионално разпространение – 1,3 години, и само 4 месеца в случаите, когато ракът вече се е разпространил в далечни органи. 
 
Изследователите установяват, че сред пациентите, които получават диагнозата в ранен стадий, преживяемостта е най-ниска за тези с малки и големи клетъчни карциноми – около 1, 5 години. Най-дълга е за пациентите, които са диагностицирани с аденокарцином – 5 години. 
 
Средното излагане отстрана на участниците на азотен диоксид и озон за диаметър се изчислява с помощта на данни на Американската агенция за защита на качеството на въздуха в околната среда. 
NEWS_MORE_BOX
 
По отношение на резултатите от проучването, изследователите правят и няколко уговорки, включително липсата на данни за други потенциални рискови фактори, като начина на живот на засегнатите, дали те са пушачи или не, приемът на алкохол, както и невъзможността да се установи замърсяването на въздуха от автомобилния трафик. 
 
В крайна сметка специалистите заключават, че има около 38% повишен риск от достигане до летален изход, в зависимост от степента на замърсяване на въздуха. Това предполага, че ограниченото излагане на замърсен въздух може да повиши преживяемостта сред тези пациенти. 
 
Данните са публикувани онлайн в сп. Thorax.