Пресконференция, на която се представиха резултатите от информационна кампания „Дишай свободно“, се проведе тази седмица. Тя бе реализирана сред четвъртокласниците на 10 столични училища в периода 20-ти октомври – 7-ми ноември.

Целта на кампанията бе децата да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитие на алергии и респираторни заболявания. Организатор на кампанията е Българското дружество по алергология, със съдействието на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

По време на образователните срещи с учениците, лекарите изнесоха презентация, чрез която ги запознаха със симптомите на алергичните болести, научиха ги как да ги разпознават и им обясниха защо трябва да бъдат толерантни към децата с подобни проблеми.

Сред повече от 750 четвъртокласници в София бе проведена и анкета за познанията им за вредата от тютюнопушенето. Резултатите от нея показват, че 98% от децата смятат, че пушенето е вредно, а 73% от тях са отговорили, че вредният навик вече не е модерен.

 

На въпроса "Имате ли приятели, които пушат" близо 32% от анкетираните ученици отговарят положително. Най-ранната възраст на приятелите пушачи е 9 г., а средната възраст - 27 г. Това е така, тъй като "под приятели" децата съобщават и за свои познати и роднини, много често родители, баба и дядо.


NEWS_MORE_BOX


Тревожни са данните, че около 28% от анкетираните деца отговарят, че родителите им пушат пред тях в затворени пространства. Някои от тях споделят, че дори и когато помолят родителите си да не пушат пред тях, те не се съобразяват с тяхното желание.

Според Световната здравна организация, страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40%. По данни на БДА от алергичен ринит в България боледуват около 20 – 25% от хората, а от бронхиална астма около 8-9% от населението, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата.

 

Опитът показва, че лечението на алергичния ринит намалява риска за развитие на бронхиална астма, докато около 40% от нелекуваните болни развиват астма.

Приблизително 38% от децата в САЩ са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23.8% са родени от майки, пушили по време на бременността. Във Великобритания около 9% от децата между 9 и 15 години са активни пушачи, а в САЩ децата пушачи са повече от 3 милиона.

 

В световен мащаб, един на всеки пет ученика (9-12 клас) и около 7% от осмокласниците са активни пушачи. Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от хронично обструктивно белодробно заболяване.

 

Според данни на СЗО, към момента в световен мащаб около 5,1 милиона души умират всяка година от употребата на тютюн.