Резките промени в температурите най-често са причина за неразположения при пациентите с хронични заболявания, но по данни на Световната здравна организация, между 30 и 50 процента от хората проявяват здравословни реакции при смяна на времето. Внезапното падане или качване на градусите навън най-често причинява дискомфорт на хората с хипертонична болест на сърцето, страдащите от ревматизъм, нервни заболявания или пък се събуждат депресиите.


„В медицината има понятие, което се нарича метеотропизъм. То се отнася до това как се повлиява организмът от резки промени на времето. Температурите навън в никакъв случай не могат да предизвикан остри реакции. Тази сутрин (25 септември 2018 г., бел.р.) температурата е 6 градуса, тоест далеч от това, което би могло да предизвика здравословни проблеми“, каза проф. Младен Григоров в студиото на Bulgaria ON AIR.


Въпреки това при много хора преди да настъпи промяната в температурите организма реагира със своите адаптивни механизми – основен, от които е сърдечносъдовата система. Най-често прояви на неприятни симптоми и усещания се срещат при хипертониците, хората с ритъмни нарушения и до известна степен, при пациентите с исхемична болест на сърцето. „Най-важно е при хипертониците да се спазва правилото, че лекарствата за кръвно се пият не съобразно времето навън, а винаги, както са предписани“, допълни кардиологът.


 

NEWS_MORE_BOX


Проф. Григоров допълни, че е типично за хората от нашите географски ширини и за техния организъм да понасят по-добре студовете и да сме по-пригодени за тях, отколкото за жегите. „До известна степен фатални могат да станат при температури много над зоната на комфорт. 23-24 градуса е точно температурата на зоната на комфорт за организма“, допълни той. Специалистът сподели, че в студеното време реакцията на съдовете, кожата, изобщо на откритите части на организма е еднозначна с начина, по който реагират и съдовете, които хранят сърцето. „Свиват се“, допълни проф. Григоров


Съветите му за здраво сърце са универсални и добре известни: да държим кръвната си захар и нивото на холестерола в норма, да не пушим и да не употребяваме прекомерно количество алкохол.