Бисфенол А влияе негативно на качеството на сперматозоидите и оплодителните им способности, алармират изследователи от Словения. 
 
Бисфенол А е един от легалните замърсители - вредата му е доказана, но се използва в "разумни" концентрации от големи компании. Използва се комерсиално от 1957 г., и едва през последните две десетилетия правителства започват да се вслушват в предупрежденията на учените. Открит от руския химик Александър Дианин през 1891 г, бисфенол А започва да се използва масово в началото на 60-те години, най-вече от Bayer и General Electric, като подсилка на пластмасови и найлонови опаковки, кутии и шишета за храна и вода.
 
Поради ефекта да нарушава хормоналния баланс на човешкия организъм, дори и в малки дози, редица държави забраняват употребата му след проведени научни изследвания.  В Дания, Швеция, Турция и Холандия е забранено да се произвеждат и продават бутилки за бебета, съдържащи отровния химикал. В Япония от 1998 г. се засилват ограниченията над съединението, като в последствие то е напълно забранено. 
 
В останалата част от света, включитечно – Исландия, този химикал е все още законен и се използва за опаковките на сокове и храни и най-вече: пластмасови бутилки
 
В изследването 149 мъже са подложени на тестове и се установява наличието на бисфенол в урината на 98% от тяф. Средната концентрация е 1,55 нанограма на милилитър.
NEWS_MORE_BOX
 
Учените установяват ясна връзка между наличния бисфенол А в урината на изследваните обекти и техните значително по-ниски количество, качество и виталност на сперматозоидите.
 
Мъжете, у които концентрациите на бисфенол са най-големи, са имали 72% жизнеспособни сперматозоиди в семенната си течност. 75% или повече се счита за нормална плодовитост, като под този праг стават налични проблеми със зачеването.