Почти всичко, с което се храним, пием или притежаваме, съдържа пластмаса или се съхранява в контейнери от пластмаса. Една от най-повсевместно използваните пластмаси е полипропиленът. Доколко употребата му в домакинството обаче е безопасна, след като за някои пластмаси, като тези, които съдържат бисфенол-А или други вредни химикали, е установено, че могат да влияят негативно на здравето?

 

Полипропиленът се съдържа в контейнерите за съхранение на храни като кисело мляко, крема сирене и продукти от масло. Той често се използва и за опаковането на храни, които могат да се нагряват в микровълнова печка. Някои хирургически устройства и импланти също са изработени от полипропилен, а полипропиленови влакна се използват дори за тъкането на килими, защото са по-трудно запалими от вълната.


 

Полипропиленът, който се получава от петрол, се счита за по-безопасен избор от други видове пластмаси. На този етап не е установено да причинява рак, но някои по-нови изследвания сочат, че определени полипропиленови контейнери могат да бъдат токсични.

 

Проучване от 2019 г. на различни видове пластмаси в широк спектър от продукти показва, че токсичността на определен вид пластмаса варира драстично в зависимост от производствения процес на всеки продукт. Изследователите установяват, че някои полипропиленови продукти могат да повлият на андрогенните хормони и да причинят токсичен отговор в клетките. Тъй като пластмасите са химически сложни продукти, са необходими повече изследвания.

 

Едих от опасните химикали, използван при производството на поликарбонатни пластмаси, е бисфенол-А (BPA). Използва се и в епоксидните смоли, които покриват вътрешността на консервите и водопроводните тръби. BPA прониква лесно в храните и водата. Повече от 93% от изследваните проби от урина в изследване в САЩ се оказва, че съдържат концентрации на BPA. Загрижеността Около вредните за здравето ефекти от BPA доведе до производството на пластмаси, които не съдържат бисфенол-А, сред които е и полипропиленът.

 

Един контейнер е полипропиленов, когато на дъното му има числото 5, заградено в триъгълник.

 

Съвети за по-безопасна употреба на пластмаса

 

Лекарите не препоръчват храните да се затоплят в пластмасови контейнери, тъй като топлината увеличава шансовете химикалите да проникнат от контейнера в храната. Вместо това загрявайте храната в стъклени или метални контейнери.

 

Изберете продукти с надпис „без BPA“. Избягвайте пластмаси, маркирани с код за рециклиране 3 или 7, освен ако до номера има листо (показва, че пластмасата не съдържа BPA). Обикновено съществува по-висок риск тези пластмаси да съдържат BPA и други вредни химикали.

 

Изхвърлете всички пластмасови контейнери отпреди 2012 г., когато употребата на BPA в чаши и бебешки бутилки е забранена.

 

Избягвайте да използвате пластмасови пликове за печене на храна. Топлината може да доведе до отлагане на химикали в храната.

 

Не използвайте повторно пластмасови бутилки за вода, обозначени с код за рециклиране 1. Те ​​са предназначени само за еднократна употреба.

 

Заменете пластмасовите контейнери за сервиране и съхранение с алтернативи от стъкло или метал. Въпреки че полипропиленът остава по-безопасна алтернатива на някои други видове пластмаса, производственият процес на пластмасови изделия и отпадъците от тях са вредни за околната среда.

 

 

Източници: 

https://www.healthline.com/health/is-polypropylene-safe

https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.est.9b02293

https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/sya-bpa/index.cfm