Лято, слънце, басейн… Дали обаче тази комбинация ще доведе до хубав край? Всъщност, басейните могат да причинят разпространението на някои бактерии като ешерихия коли, салмонела, кампилобактер и много други. Всяка от тях може да предизвика редица симптоми, обикновено такива, каквито повечето хора биха нарекли „гастро” инфекции. Сред тях са диария, гадене, повръщане и различни стомашни спазми.

 

Поставянето на хлор във водата може да премахне бактериите от нея, но въпреки това, ако се погълне макар и малко количество от заразената вода, може да се предизвика появата на паразити и инфекции в тялото. Затова специалистите препоръчват да не се поглъща вода от басейна и да се следят най-вече децата. Изследване от 2006 г. установява, че по време на плуване, което е с продължителност 45 минути, възрастните поглъщат средно 37 милилитра вода, което е около 2 супени лъжици. Според проучването децата пък поглъщат почти двойно повече.Погрешно е схващането обаче, че хлорът елиминира микробите незабавно, защото това най-вече зависи от вида микроорганизми. Например хлорът премахва ешерихия коли за около минута, но за да елиминира хепатит А, са необходими около 16 минути. За премахване на микроба криптоспоридиум са необходими цели 10 дни.


Как се появяват бактериите ли? Отговорът е: много лесно – от застояла и неподдържана вода до заразяване от външни фактори. Един от тях е влизането в басейна с дрехи. Ако човек е изпотен, също може да допринесе за разпространението на бактерии във водата. Трети начин е чрез наличие на гъбички по тялото – например най-често по краката и ноктите. Бактериите могат да се причинят и ако не се вземе душ преди влизане в басейна. Проучване на 3000 възрастни дори показва, че само половината от анкетираните души взимат душ преди да влязат в него.  


Ето защо преди потапянето в басейна, който изглежда така примамлив, е добре първо да се помисли особено ако има наличие на здравословни проблеми. Поради тази причина винаги преди влизане в басейна трябва да се мине под душа поне за минута-две. Още по-важно правило е къпане с вода или със сапун мигновено след излизане от басейна. Така ще се предотвратят много инфекции.