Какво представлява бартонелозата?

Бартонелозата представлява група от инфекциозни заболявания, причинени от бактерии, принадлежащи към рода Bartonella (грам-отрицателни къси пръчици с размери от 0,3 до 1 микрометър). Bartonella включва най-малко 22 вида бактерии, които се предават главно от преносители (вектори), които включват бълхи, въшки или пясъчни мухи. Както домашните, така и дивите животни могат да бъдат заразени с Bartonella от тези вектори.

 


Как се предава бартонелозата?

В рода Bartonella най-малко 14 вида бактерии са свързани със заболявания, които могат да се предават от животни на хора (зоонози). От тези видове няколко могат да бъдат предадени на хората от домашни животни (кучета и котки), обикновено чрез ухапване или одраскване.


Заболяванията при човека, за които е установено, че са причинени от бактерии от рода Bartonella, включват - болест на котешкото одраскване (Bartonella henselae), болест на Карион (Bartonella bacilliformis) и окопна треска (Bartonella quintana).


Бартонела също са свързани с заболявания на кожата (бациларна ангиоматоза), черния дроб (пиелозис хепатис или чернодробна ангиоматоза), сърцето (ендокардит), очите (невроретинит), кръвта (бактериемия) и мозъка (енцефалит).


Инфекцията с бартонела невинаги причинява изявена болест. Редица проучвания съобщават за клинично здрави хора, които дават положителен тест (серопозитивни) за Бартонела, но нямат анамнеза (медицинска история) за типичните симптоми на бартонелоза.


Хората, които се заразяват, обикновено развиват леко протичащо заболяване, което има тенденция да приключва без лечение (самоограничаващо се заболяване). Въпреки това, Bartonella може да причини тежка инфекция при някои хора.


Имунокомпрометираните пациенти, като тези, които са болни от рак, пациентите с трансплантация на орган, подложени на имуносупресивно лечение и хората с ХИВ / СПИН, са по-склонни да развият тежко, животозастрашаващо заболяване.


Какви са симптомите на бартонелозата?

Заболяванията при хората, за които е установено, че са причинени от представители на рода Бартонела, включват - фелиноза (болест на котешкото одраскване), болест на Карион (Carrion) и окопна треска.


Фелиноза или болест на котешкото одраскване се причинява от Bartonella henselae (B. henselae), е инфекциозно заболяване със симптоми, които могат да варират от леки до тежки. Въпреки че при повечето пациенти заболяването отшумява спонтанно в рамките на 2-4 месеца без лечение, при хора с тежко протичане на болестта или пациенти със потисната имунна система, като при пациенти с ХИВ / СПИН, се препоръчва антибиотично лечение.


Основните симптоми на фелинозата може да не се появят в продължение на няколко дни или седмици след експозицията на патогена. Може да се появи червено петно (макула) на кожата на мястото на инфекцията, което може да се надигне (папула) от 3 до 10 дни след експозицията. Папулата (плътно възелче с кръгла или неправилна форма) е безболезнена и не е сърбяща. Тя може да се напълни с течност и да образува малък мехур (везикула), след това да се образува коричка и да зарасне с белег, подобен на този при варицела. Папулата се запазва от 1 до 3 седмици, но може да остане незабелязана или да бъде приписана на нараняване.


В рамките на 1-3 седмици се развива оток на лимфните възли (лимфаденопатия) в един или в група регионални възли в близост до мястото на ухапването или одраскването. Подутите лимфни възли често се появяват под мишници, на шията или в областта на слабините. Тези възли обикновено стават много чувствителни и повърхността на кожата може да изглежда червена и да се усеща топла на пипане. В засегнатите лимфни възли може да се образува гной (супурация). Лимфаденопатията обикновено отшумява в рамките на 2-4 месеца, но може да продължи до 6-12 месеца.


Други симптоми на болест на котешкото одраскване могат да включват и общо неразположение, умора, главоболие, а при някои пациенти и треска. По-рядко срещаните симптоми включват - загуба на апетит, болки в гърлото и загуба на тегло. В някои случаи се съобщава за втрисане, болки в гърба и / или корема.


Редки усложнения от инфекция с Bartonella henselae по-често се срещат при имунокомпрометирани пациенти, въпреки че за усложнения все повече се съобщава и при хора с добър имунитет. Все по-често тези атипични прояви на болестта се съобщават при пациенти без типичните симптоми на фелиноза. По-специално децата развиват възпаление на черния дроб (грануломатозен хепатит) или далака (спленит) и възпалително заболяване на костите (остеомиелит).


Други атипични прояви на фелинозата включват бациларна ангиоматоза, енцефалопатия (възпаление на мозъка), невроретинит (възпаление на ретината и зрителния нерв на окото), конюнктивит и ендокардит.

 

Библиография:
Versalovic J, Carroll KC, Funke G, Jorgensen JH, Landry ML, Warnock DW, eds. Manual of Clinical Microbiology. 10th ed.
Mosepele M, Mazo D, Cohn J. Bartonella infection in immunocompromised hosts: immunology of vascular infection and vasoproliferation.