Биометеорологията е дисциплина, която изследва въздействието на времето и климата върху живите същества, включително растения и животни. Ефектът на времето върху живите същества е бил наблюдаван от човечеството от самото му начало. Например известно е, че селското стопанство се е развило преди около 10 000 години, а успешният му резултат е изисквал земеделците да развият разбиране за връзката между времето и цикъла на реколтата.

 

Още от 400 г. пр.н.е. древногръцкият лекар Хипократ пише за ефекта на времето върху здравето на хората и е известно от векове, че някои медицински състояния, един пример е ревматоидният артрит, са пряко зависими от атмосферните условия и влажността.


 

Съществуват състояния обаче, чиято връзка с метеорологичното време остава по-неясна. Например редица хора твърдят, че драстичните промени в налягането, особено през зимата, са често срещани причини за главоболие. Някои по-чувствителни хора дори съобщават, че са способни да усетят, че идва буря преди метеоролозите. Допуска се, че такива хора са склонни да бъдат по-чувствителни към промените в барометричното налягане (силата, наложена върху нашите тела от въздуха около нас), бидейки негативно повлияни от неговите вариации.

 

На база на подобен тип хорски свидетелства, учените са допуснали няколко възможни обяснения на феномена. Например най-популярното обяснение е, че вариациите в нивата на кислород водят до компенсация отстрана на кръвоносните и черепни съдове.

 

Болката в случая се причинява от подути кръвоносни съдове, които притискат нервните влакна в мозъка, както и от подуване и възпаление на мозъчната тъкан заради химикалите, освобождавани по време на процеса. Популярно обаче не означава пълно обяснение. Ето защо други фактори могат да се дължат на: атмосферна йонизация на въздушните частици, които предизвикват прекомерно освобождаване на серотонин в кръвния поток, а от тук и главоболие; разлика в налягането между синусовите кухини, структурите и камерите на вътрешното ухо и външния свят.

 

Всеки независимо от възрастта може да получи главоболие и мигрена. Въпреки това според Световната здравна организация жените са два пъти по-склонни от мъжете да развият мигрена, вероятно поради хормонални колебания. Освен това повечето хора с мигрена и главоболие имат семейна история на състоянието.