Алергиите са сложни заболявания, чиито причини са комбинация от множество генетични и екологични фактори. Промените в климата, урбанизацията и загубата на биологично разнообразие засягат източниците, емисиите и концентрациите на основните аероалергени и замърсители на въздуха, което ги прави сред най-критичните предизвикателства пред здравето и качеството на живот на все по-големия брой пациенти.

 

Т.нар. „гръмотевична астма“ е един драматичен пример. “Гръмотевичните астми” са всъщност астматични пристъпи, причинени от гръмотевични бури. Колкото и странно да звучи наличието на подобно състояние, всъщност зад него стои нещо напълно естествено - поленовият сезон. Поленът е фин прашец, който се разпространява посредством вятъра и е единственият начин за репродукция на растенията. Понеже е лесно поленът да бъде вдишан в големи количества, имунната система на хората с алергии го третира като „нашественик“ и като резултат започва прекомерна продукция на антитела. Алергичната реакция, която обикновено причинява сълзене, хрема, сърбеж в гърлото, уртикария, умора и раздразнителност, е изключително опасна за хората с астма.


 

Лесно е да се предположи, че най-типичният алергичен сезон е пролетта, но в действителност растенията произвеждат полен целогодишно. Местоположението ви ще определи времето и продължителността на „поленовия сезон“, но специалистите наблюдават високи нива на астматични атаки по време на гръмотевичните бури. Всъщност, поведението на въздушния поток, а не електрическата активност или дъждът, е факторът, който гарантира голямото количество алергени във въздуха. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Установено е, че 95% от тези, които са били засегнати от гръмотевична астма, са имали анамнеза за сенна хрема, а при 96% от тях е била засечена алергия от тревен полен, най-вече от ръж. Поленовото зърно от ръж може да съдържа до 700 малки гранули, с размери от 0,6 до 2,5 μm, достатъчно малки, за да достигнат долните дихателни пътища в белите дробове.

 

Гръмотевичните бури са често внезапни и слабо предсказуеми, което създава трудности пред изследователите. В заключение, пациентите, страдащи от алергия към полен, трябва да бъдат предупредени за опасността от това да бъдат на открито по време на гръмотевична буря, както и да бъдат информирани кога са пиковите поленови сезони за съответния район.