В 65 от най-продаваните и изнасяни към чужбина червени вина в Щатите са открити нива на арсен над допустимото. Това съобщиха учени от Вашингтон, изследвали гроздовите напитки от четирите най-големи щата-производителки на вино в страната - Калифорния, Вашингтон, Ню Йорк и Орегон.

 

Американската агенция по опазване на околната среда позволява в питейна вода да съдържа не повече от 10 микрограма арсен на литър. В същото време изследователите отчитат до 76 микрограма във винените проби.


 

Според учените тази цифра не е толкова притеснителна. Водещият автор на изследването проф. Денис Уилсън обяснява, че наличието на токсичния химичен елемент в продукти с растителен произход, каквото е виното, е съвсем естествено, тъй като той се среща в големи количества в почвата и най-вече в подпочвените води.

 

Специалистът отбелязва, че завишени нива на арсен се срещат също в ябълките, ориза и някои зърнени храни, както и в определени видове детски зеленчукови пюрета. Опасност от замърсяване има и при рибните продукти.

NEWS_MORE_BOX

 

За да се избегне вредният ефект, е препоръчително с тези храни да не се прекалява и по възможност те да се редуват в седмичното меню.

 

Предписанието важи най-вече за бременните, възрастните граждани и хората с хронични заболявания.

 

Натравянето с елемента носи риск от рак на кожата, пикочния мехур и белите дробове, както и до редица други животозастрашаващи състояния.

 

Арсеновата експозиция може да бъде и в резултат на професионално излагане - например по време на работата в леярството, минното дело, производството на стъкло или на полупроводници.

 

Изследването на вашингтонските учени идва след шумен съдебен процес от март тази година, когато граждани на Калифорния обвиниха винопроизводители за съдържание на арсен в техните продукти. То е публикувано в октомврийския брой на сп. Environmental Health.