Ароматните свещи придават допълнителен уют в студените зимни вечери, но те могат да се окажат опасни за здравето, поради парфюмите, съдържащи се в тях, предупреждават изследователи. 
 
Според тях, ако стаята не е добре проветрена, при контакт с въздуха парфюмите могат да мутират и е възможно да се получат опасни натрупвания на вредни съединения във въздуха
 
За целта на проучването проф. Алистър Люис от Националния център за атмосферни науки в университета в Йорк, Великобритания, провежда тестове в 6 съвременни къщи за период от 5 дни. 
 
На първо място той измерва нивата на различни летливи органични съединения и установява редица вещества във въздуха, в това число бензен, който идва от замърсяванията, причинени от превозните средства, както и алфа-пинен – аромат на бор, който се използва в много продукти за почистване. 
 
Отличаващите се в най-голяма степен вещества са лимонен, който се освобождава от ароматизираните свещи, електронните ароматизатори, освежителите за въздух и продуктите за почистване
 
Веществото лимонен често се използва за придаване на цитрусов аромат на свещи и препарати за почистване. Смята се за толкова безопасен, че дори намира приложение и в някои хранителни продукти
NEWS_MORE_BOX
 
 
Когато обаче се впръска у дома, съединението се изменя, тъй като си взаимодейства с други естествено намиращи се във въздуха газове. Обратно в лабораторията проф. Люис анализира реактивността на това вещество и открива, че при излагането на озон, който се намира във въздуха около нас, всеки две молекули лимонен могат да образуват една молекула на друго химично съединение - формалдехид
 
За това вещество се знае, че има канцерогенен ефект и при високи нива може сериозно да увреди здравето. Сред другите съединения в ароматизаторите за въздуха са петролни продукти като р-дихлоробензен
 
По време на проучването става ясно още, че има някои растения, които биха могли да абсорбират определени химически вещества, включително и формалдехид. Такива са здравец, лавандула, както и много папрати. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Oral Oncology.