Риск от появата на тежки белодробни заболявания крие употребата на ароматизирани електронни цигари. За това алармират учени от Училището по обществено здраве към университета в Харвард.

 

Електронните заместители на класическите тютюневи изделия набират все по-широка популярност, масово считани за по-здравословна алтернатива на вредния навик. В момента на световния пазар са разпостранени над 7000 вида. Все повече проучвания обаче доказват опасността за здравето от тяхното използване.


 

Щатските учени изследвали 51 вида аромати, използвани за електронните цигари и пълнители, търсейки в тях наличие на диацетил, ацетоин и пантанедион – особено рискови за здравето вещества.

 

Резултатите показват, че ги съдържат 47 от изследваните 51 аромата за електронни цигари, като диацетилът е над нормата в 39 от тях.

 

Според специалистите диацетилът може сериозно да увреди белите дробове и да доведе до развитието на облитериращ бронхиолит – сериозно респираторно заболяване, което в повечето случаи може да се пребори само чрез чернодробна трансплантация.

NEWS_MORE_BOX

 

Въпреки това опасният химикал се прилага широко в индустрията, включително и при ароматизирането на алкохолни и плодови напитки и някои видове храни.

 

Учените призовават здравните власти за по-активно информиране на гражданите относно вредата от употребата на електронни цигари.

 

Най-застрашени от тях са подрастващите, които често тръгват „по грешния път“ заради приятната миризма или вкус на тези продукти, но впоследствие се превръщат в зависими пушачи.

 

По данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, само през 2014 г. над 1,78 милиона тийнейджъри са опитали електронна цигара.

 

За същия период американското население е изхарчило близо 3 милиарда щатски долара за заместителите на тютюна, като се очаква продажбите им да се увеличат със 17 пъти до 2030 г.