Изследователите са открили доказателства за човешките патогени сред антарктическите животни и според тях може да има сериозни последствия за дивата природа на континента.


Учените от доста време смятали, че животните в Антарктика са изолирани от заболявания, но според ново изследване това не е вярно. В предишни изследвания са открити случаи на предаване на бактерии от хора на животни. Процесът е известен като обратна зооноза.


Авторът на изследването Джейкъб Гонзалес-Сол, изследовател в катедрата по зоология и биологична антропология в Университета в Барселона, твърди, че това е първото подобно всеобхватно изследване. За целта се взимат проби от изпражнения на повече от 600 възрастни морски птици от четири места – остров Марион, остров Гъш, остров Ливингстън и Фолкландските острови. Изследването се провежда в срок от 3 години между 2008 и 2011 г. В някои от резултатите се показва, че процесът на обратна зооноза е напълно възможна.Сред засегнатите животни са най-вече пингвините, но също и някои други животни. Те са заразени от бактерии като салмонела и кампилобактер, която причинява кампилобактериозата, характеризираща се със стомашно-чревно отравяне. Салмонелата пък се открива най-често при птици, живеещи в градските райони. Бактериите не са свързани с високи нива на смъртност при животните, но присъствието им показва, че други конвенционални патогени могат да пристигнат на континента.


Всяка птица или бозайник от Антарктика може да бъде засегната от агент, причиняващ зооноза. А това значи, че рано или късно човешката дейност ще бъде причина за тези патогени, които ще доведат до масови смъртни случаи на животните. Въпреки това авторите не са сигурни как точно пингвините са влезли в контакт с бактериите. Предполага се, че най-вероятно е контактът между Антарктика и субантрактическата фауна с домашни птици.


Авторите на изследването препоръчват по-строг контрол на туристите с цел да се предотврати разпространението на патогени. Броят на посетителите през 2016-2017г. е 44 367. Туристите са ограничени до някои конкретни места и маркирани пътеки по островите Галапос край бреговете на Еквадор.