Близо 105 млн. тона антибиотици са използвали през 2014 г. животновъдите в световен мащаб за повишаване на своята продукция.

С всяка изминала година това число нараства със светкавична скорост и предизвиква безпокойство както сред медицинските лица, така и сред консуматорите на животински продукти.

Днес учените заявяват, че антибиотиците в месото са една от основните заплахи, пред които съвременното човечество е изправено и ако не се вземат спешни мерки, до 20 години жертвите на тази практика ще надхвърлят 10 млн. души.

Месото е може би най-опасната храна, по отношение на антибиотиците в нея. Главно те се дават на животните не заради боледуване, а за да растат по-бързо, като това се случва всекидневно.
 
Така се получават едни "изкуствени" животни, чието месо хората консумират. Основният проблем при този метод на отглеждане е, че бактериите изграждат имунитет срещу антибиотиците.

След това тези бактерии могат да попаднат в човешкия организъм и да причинят много болести, които от своя страна не могат да бъдат излекувани, тъй като бактериите вече не се влияят от лекарствата.

NEWS_MORE_BOX

 
Все повече правителства в Европейския съюз предприемат директиви, ограничаващи употребата на такива препарати сред животновъдите. Тя бе приета дори от големите вериги за бързо хранене като McDonald's и KFC.


„Но въпреки че е забранена, тази практика съществува и това е само една обществена тайна“, посочват експертите.

И на практика единственото, което могат да направят потребителите е, да купуват директно от производител, на когото биха могли да имат доверие, да почистват старателно месото и при възможност да го приготвят на по-висока температура, допълват те.

Дълго време, а и днес също, антибиотиците са били смятани за панацея срещу всички беди и се предписвали при най-малките признаци на всякакви инфекции.

Сега вече е доказано, че тяхното действие в човешкия организъм е подобно на ефекта на "изгорената земя".

Освен много силни алергични реакции, които възникват под действието на препаратите от тази група, антибиотиците оказват пагубно въздействие върху живота и здравето на пациентите, които ги използват.

Дори леките антибиотици могат да предизвикат пълен хаос в стомаха и храносмилателната система. Възможно е дори да се стигне и до увреждане на червата, предупреждават американските специалисти.