От 1940 г. насам антибиотиците са спасили множество хора от фатални инфекции и значително са подобрили общественото здраве.
Немалка част от антибиотиците, обаче се използват и в селскостопанската индустрия при отглеждането на животни, за предотвратяване на заразни болести по животните и не само.
Поради широката употреба на антибиотици, напоследък се говори за тяхното наличие в хранителните продукти. Могат да бъдат намерени в мляко, яйца, месо, а също и зеленчуци, плодове и зърнени култури.
В животинските продукти те се откриват, тъй като някои производители спират антибиотичната употреба непосредствено преди обработката на продукта, т.е. времето за изчистване на организма е недостатъчно.
При растенията пък, антибиотиците се натрупват вследствие на поливането и обработването им с пречистени и химически обработени води.
Масовата употреба на антибиотици в клиничната практика заедно с наличието им в хранителните продукти значително увеличава риска от развитие на антибиотична резистентност у различни бактерии.
Когато биват продължително изложени на малки дози от даден антибиотик, бактериите развиват мутации в генома си, придаващи им толерантност към препарата. Тези, развили резистентността, оцеляват и се размножават, давайки начало на нов род, нетретируем с дадения антибиотик, а другите загиват.
В агрикултурата неправилната антибиотична употреба е и много по-честа и по-трудно проследяема.
Животните биват третирани с антибиотици, тъй като убивайки чревния микробиом, цялата енергия от погълнатата храна остава единствено за животното и то много бързо покачва своята маса.
В животновъдството те се използват и за предотвратяването на масови инфекции във фермите. Именно заради употребата на такива препарати в тази индустрия се очаква тяхната употреба да нарасне с 67% до 2030 г.
А според СЗО антибиотичната резистентност в много държави вече надвишава 50% за някой големи бактериални клонове, включително E. Coli. Нашата държава също е засегната.
Именно за различаването на различни антибиотици в хранителните продукти, група учени разработва устройство, регистриращо по няколко наведнъж – нещо, което досега беше трудно.
Засега с метода са изследвани продукти като брашно, яйца, мляко, зеле, банани и месо. Измежду тях са били регистрирани 10 антибиотика, един от които Roxithromycin.
Източници:
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210127085245.htm
https://foodprint.org/issues/antibiotics-in-our-food-system/