Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията измиването на ръцете със сапун и вода е най-добрият начин за премахването на бактериите по тях. Тайната на чистите ръце обаче се крие в начина на самото измиване. Първо, ръцете трябва да се намокрят и едва тогава трябва да се нанесе сапун. Смята се, че ръцете трябва де се измиват поне 20 секунди, за да се премахнат напълно замърсяванията от тях. След това е необходимо ръцете да се изсушат с чиста кърпа. Изсушаването е една от най-важните стъпки, тъй като, ако ръцете са мокри, то предаването на бактерии е много по-лесно.


По принцип дезинфекциращите продукти за ръце също могат да почистват кожата. Предимството им е, че са лесно преносими, както и бързото и лесно почистване с тях. Повечето от тях обаче съдържат алкохол, който изсушава кожата на ръцете. Триклозанът е активната съставка в тях. Смята се, че пяната за дезинфекция на ръцете е по-ефективна от гела, но също е и по-скъпа. Въпреки това, за да се извлече максимума от дезинфектанта, той трябва да съдържа най-малко 60-70% алкохол. 

 


Макар че антибактериалните гелове могат бързо да почистят кожата, те не елиминират всички видове микроби. Причината е, че повечето бактерии и микроби са резистентни към съставките на тези продукти.

 

Антибактериалните гелове не елиминират бактерии като Giardia или Clostridium Difficile. За разлика от дезинфектантите за ръце, измиването на ръцете с топла вода и сапун премахва всички микроби и бактерии, включително гореизброените. Това е без съмнение най-добрият метод за пълно почистване на ръцете от замърсяванията

 

Как точно работят дезинфектантите за ръце? Антибактериалните продукти най-често отстраняват мръсотията от повърхностния слой на кожата. Ако ръцете са видимо замърсени, с налични лепкави субстанции по тях, дезинфектантите няма да помогнат.


Като заключение може да се твърди, че най-ефективният начин за почистване е използването на сапун и топла вода, а при всички други условия може да се нанесе и антибактериален гел. Той обаче не бива да се използва прекомерно и всеки ден, а като заместител в повечето случаи.