Екстрактите от растения са важен компонент в лечението на много заболявания, както приемани през устата, така и в различни форми за кожно приложение. Част от техните съставки обаче могат да предизвикат възпалителни или алергични реакции, в някои случаи в комбинация със слънчеви лъчи.


Химичен иритативен дерматит

Това възпаление на кожата може да бъде причинено от голям брой субстанции, намиращи се предимно в мъзгата на растенията или в спефицични техни органели. Мъзга е течността, която се намира под кората на дърветата и се отделя при нараняването й. Докато някои видове мъзга като кленовия сироп и брезовия сок са годни и ценени кулинарни елементи, то в други случаи може да съдържа дразнещи вещества. Пример за такива са:


 

  • Мравчената киселина (отделя се както от копривата и други растения, така и при ужилване от пчели и мравки и др. насекоми);
  • Оределени глюкозиди от лютиковите растения;
  • Някои гликозил - флаваноиди;
  • Феноли (при растения от семейство Млечкови);
  • Протеолитични ензими (папаин, бромелаин) – ензими, които разграждат протеини;
  • Калциев оксалат;
  • В чесъна – диалил сулфид и алицин.


Калциевият оксалат е често срещан дразнител, намираме го в растения от семейството на Змиярникови, с познатия на много хора представител – Дифенбахия. Субстанцията се отделя от листата на растението и предизивиква оток на лигавиците, изгаряния и образуване на мехурчета при контакт с кожата. Отокът и болката изчесват в срок от няколко дни до 2 седмици.


Форболът в растенията от семейство Млечкови е особено токсичен и може да предизвика булозен дерматит и дори временна слепота при контакт с очите.


Капсаицинът е добре познат на любителите на лютото – активната съставка на лютите чушки. Действието му се състои в това, че освобождава невропептиди и причинява вазодилатация (разширяване на съдовете) при контакт с кожата, предизвиквайки усещане за горене, дразнене и еритема (зачервяване), без образуване на мехури. Симптомите продължават с дни. Такъв тип „травма“ може да се случи на готвачите, които са изпуснали да работят с ръкавици. В такива случаи би могло да помогне потапяне на ръцете в растително масло, което елиминира разтворимият в мазнина капсаицин.


Алергичен дерматит при контакт с дървета

Източник на такава алергия са предимно тропичните дървета и рядко видовете, характерни за нашата географска ширина. Все пак, такива реакции могат да предизвикат Борът и Елата. Алергените в тези случаи се намират в сърцевината на дървесината и рядко в мъзгата. Съответно рискът от сенсибилизация и поява на алергия не е свързан толкова с разходки в горите, колкото с професии, при които често човек се излага на прах от дървесината. Такива възможности има в сферата на мебелите, дърводелството, производството и обработката на музикални инструменти от дървен материал и др.


За да не се стигне до такива неприятни последици, много важно е за хората от тези професии да имат работно място, което е възможно най-малко прашно, с използване на адекватна система за вентилация и аспирация, както на такива инструменти, които улавят генерирания прах по време на обработка на дървесината. Препоръчва се още и носене на работно облекло, ръкавици, маска и предпазни очила.


Фитофотодерматози

Възпаления на кожата поради комбинираното действие на ултравиолетовите лъчи и някои растения – разделят се на фототоксични реакции (по-чести) и на по-редките фороалергични реакции.


Обикновено се проявяват с възпаление в областта на изложените на слънцето зони. Най-застрашени са хората, принадлежащи към следните професии:

 

  • В сферата на коземетиката при контакт с масло от бергамот;
  • Хранително-вкусовата индустрия – обработка на продукти със сок от лимон, лайм или целина – любимите коктейли и фрешове по плажовете не са безопасни;
  • Градинарството – контакт с фототоксични растения.


Фототоксичните реакции не изискват определена предиспозиция – т.е. не става въпрос за алергична реакция, а след отшумяването им често остава хиперпигментация. UVA лъчите взаимодействат с вещества в описаните растения, довеждайки до освобождаване на свободни радикали, които увреждат кожата.


Например, слагате си парфюм на шията, съдържащ бергамотово масло, и след разходка на слънце вечерта кожата е възпалена и хиперпигментирана. Или пък сте се разхладили с красив коктейл на плажа с резенче лимон или портокал и неговият сок е попаднал на кожата на ръцете. Разбира се от второто са по-застрашени хората, които правят това по цял ден – барманите.


Фотоалергичните реакции са много по-редки, и засягат предварително сенсибилизирани хора. При тях имунната система разпознава алергена и при всяка следваща среща с него, при комбинация с UV лъчите, реакцията се влошава. Намалява и „дозата“, която отключва реакцията – по-малко количество от алергена, по-кратък рестой на слънце. Най-често асоциираните с тези реакции растения са семейство Сенникови (вкл. магданоз и морков) и Сложноцветни (някои видове маргаритки).