Акарите са микроскопични паякообразни, които живеят почти навсякъде в жилището - в прахта по мебелите, в леглата, в дрехите. Тези организми се хранят с мъртвите клетки на кожата на хората и домашните любимци.


Те живеят между 30 и 100 дни. 66% от всички акари се намерат в легло, където хората прекарват средно 52,5 часа на седмица и са напълно изложени на въздействието на отпадните продукти от тях.


Счита се, че в един матрак на повече от две години има средно 2 - 3 милиона акари. Това е тяхното любимо място.

Според всички съвременни изследвания, акарите са причинител номер 1 на алергии при хората. Те засягат 30% от населението и 80-85% от страдащите от астма реагират на тях.Основният източник на храна за акарите са човешки микрокожни клетки.


Лицето, например, отделя 1 до 1,5 грама от тези клетки всеки ден. 80% от прашинките в къщи, които се виждат да "плуват" в слънчевия лъч над леглото, са такива клетки.

 

Алергиите от "домашния кърлеж" имат своя пик през есента, тъй като хората прекарват повече време в затворени пространства, тогава и времето е по-влажно.

Алергичните симптоми могат да се появят под формата на кихане, хрипове, сърбеж, сълзящи очи и ринит.

NEWS_MORE_BOX

 

Възможните лекарства срещу симптомите са инхалатори, капки за очи, нос – спрей , кортизонови таблетки, или имунотерапия. Тази терапия позволява на имунната система да свикне с алергена.

 

По този начин имунната система се програмира отново, и става не толкова чувствителна.

Да се отърве човек напълно от домашните акари е трудна и дори непосилна задача. При наличие на алергични симптоми към тях обаче тяхната вреда трябва да се намали радикално.


Акарите виреят в топли и влажни условия. Размножават се много бързо, когато влажността на въздуха е 70% - 80%. И затова помещенията трябва да се проветряват редовно. Поставянето на двоен стъклопакет, добра изолация и централно отопление биха могли да помогнат също в трудната битка.


Сред добрите решения е да се поставят вентилатори в банята и кухнята и прането да не се суши вкъщи.


Препоръчително е и да се сменят и перат редовно чаршафи, килими, завеси и мебели и в дома да се спазва добра хигиена.