Независимо дали ни харесва или не, домовете ни са пълни с малки създания, наречени акари, които се хранят с...кожата ни.
 
Въпреки че са подценявани от някои, акарите могат да бъдат причинители на доста проблеми.
 
Обяснено простичко, тези микроскопични създания са братовчеди на паяците и се хранят с мъртвата кожа, която се отделя от хората и домашните любимци. 
 
Акарите често биват откривани в матраците, леглата, всяка друга мека мебел, килимите и пердетата. 
 
Без значение колко чист поддържате дома си, няма как да се отървете напълно от тези малки членестоноги. 
 
Доклад на изследователи сочи, че споделяме домовете си с над 100 различни вида членестоноги, сред които мухи, паяци, мравки и листни въшки. 
 
„Дори специалистите бяхме изненадани. Прекарваме много време в домовете си и смятахме, че ще сме по-запознати с видовете, които споделят пространството с нас. При изследванията, които проведохме се изненадахме от богатото биологично разнообразие, на което се натъкнахме“, коментира Мишен Траутвайн, асистент по ентомология в Академията на науките в Калифорния. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Проблемът при акарите е, че техните изпражнения могат да изострят астмата, особено при деца, както и да предизвикат редица алергични реакции. Често са причинители на сърбежи по цялото тяло и дори обриви
 
Дребните паякообразни могат лесно да бъдат пренесени от едно помещение в друго, като в един грам домашна прах се съдържат около 2500 – 5000 от тях.
 
Идеалните условия за размножаването на акарите включват влага и висока температура. 
 
За да се отървем поне частично от тях, можем да изпираме спалното бельо и пердетата с гореща вода. Уредите, които работят с пара също са добър вариант да почистим меката мебел и килимите.