Заразните болести, които поразяват хората, невинаги са резултат от контакт с болен човек. В някои случаи ни разболяват и животните – домашни любимци или свободно живеещи, дори фермерски животни.

 

В повечето случаи болестите, предавани от животни на човек и означавани като зоонози, преминават леко, но има и такива, които може да провокират сериозни и дори фатални последствия.


 

В свой материал Американската агенция за контрол и превенция на заболяванията хвърля повече светлина върху 6 от тях и ги посочва като най-често срещаните заразни заболявания, предавани от животно на човек.

 

Фелиноза
Това заболяване протича с развитие на бактериална инфекция и е по-известно с обозначението болест на котешкото одраскване. Заразяването става чрез одраскване или ухапване от болна котка. В повечето случаи фелинозата протича в лека форма с кратък период на повишена температура и подути лимфни възли. По-тежко болестта протича при хора с отслабен имунитет или преболедували друго заболяване скоро преди заразяването с фелиноза. Лошото в случая е, че носителството на болестотворните бактерии не показва симптоми при котките, а се счита, че поне 40% от тях са носители в определен момент от живота си.

 

Пситакоза
Означавана за по-разбираемо и като папагалска болест, пситакоза се развива след контакт с болен папагал, най-често след вдишване на праха от сухите екскременти на пернатото. Именно чрез отделителната си система папагалът разпространява бактериите, причинители на пситакоза. Преносители обаче може да станат и други пернати животни – гълъби, пуйки, патици, от които болестта да се предаде и на човек. Болестния период трае десетина дни с типични за бактериална инфекция симптоми като висока температура, кашлица, стомашно растройство. Повлиява се успешно при лечение с антибиотици.

 

Бруцелоза
Разпространява се основно сред фермерски животни, от които може да се предаде и на хора. Заразяването става основно след консумация на мляко от заразено млекодайно животно или след ухапване при контакт с кръв или слюнка от животното. Бруцелозата протича също с бактериална инфекция и грипоподобни симптоми и подлежи на успешно лечение с антибиотици.

 

Криптоспоридиоза

Означавана за кратко и като крипто, болестта се разпространява чрез едноклетъчни чревни паразити, отделяни с изпражненията на котки и кучета преносители. При контакт с тях и попадане в човешкия организъм те провокират основно чревни симптоми, наподобяващи тези при ентероколит – стомашни болки, гадене, повръщане, диария, съпроводени с висока температура. Силната имунна система упешно неутрализира паразитите, но при хора с имунен срив последствията може да се животозастрашаващи, а в най-лекия случай болестта може да хронифицира.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Токсоплазмоза
Преносители на малките паразитиращи организми са котките, а заразяването става след контакт с техни екскременти. Заболяването рядко протича със сериозни усложнения и засяга предимно хора с по-слаба имунна система. Много сериозен е обаче рискът при бременни поради опасността от увреждане на плода. Затова при тях избягването контактите с котки е строго препоръчително.

 

Спонгиформна енцефалопатия
Зад това притеснително трудно за произнасяне име се крие едно много по-просто и добре познато заболяване, означавано и като луда крава. Причинява се от циркулиращи сред говедата вирусоподобни частици, водещи до животозастрашаващи неврологични усложнения. Предава се на човека след консумация на месо от болно животно и води до бърза поява и  прогресиране на симптоми като деменция, отслабване на паметта, халюцинации и др.