В ежедневието се влиза в контакт с какви ли не предмети, по които има наличие на множество микроорганизми. Кои се определят като най-замърсените, ползвани в ежедвневието ни...


1. Гъби за миене на съдове и мивките

Предметите, с които се почистват приборите, са сред най-мръсните. Според проучвания кухненските гъби съдържат около 10 милиона бактерии на квадратен сантиметър. В друго проучване се твърди, че 45% от кухненските мивки съдържат бактериите – Salmonella и E.coli. За сравнение, по мивката в банята има само 9% от същите бактерии.


 

2. Четки за зъби

Четките за зъби са източник на бактерии, с които човек има досег всекидневно. Причината за това е, че повечето от тях се намират във влажни помещения – най-често банята, където се намират множество бактерии. Нещо повече – след измиване на зъбите четките остават мокри, а така се осигурява прекрасно място за развитие и разпространение на бактерии. В допълнение, четките за зъби трябва да се оставят далече от тоалетната чиния, която също е източник на бактерии.

 

3. Дистанционно управление

Дори дистанционното е покрито с микроби и бактерии, които могат да причинят инфекцията стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus). Според проучване тя е открита в 14% от домакинствата. Учените са открили, че по дистанционното управление в хотелската стая, бактериите са много повече.

 

4. Телефонът

По смартфона има наличие на безброй видове бактерии, сред които е Staphylococcus aureus. Той може да причини кожни инфекции, пневмония, но дори и хранително отравяне.

 

5. Дръжките и бутоните

Дръжките на вратите са едни от най-големите източници на бактерии, които много често са резистентни към препаратите. Причината е, че те се докосват от голям брой хора, които могат да бъдат дори носители на вируси. Това важи и за бутоните в асансьора на работното място, бутоните на пешеходната пътека, бутоните за автомати за кафе или храна, копчетата на банкоматите и т.н. Тези бактерии, вируси, бацили и дрожди могат да достигнат до хранопровода и да причинят стомашно-чревни инфекции, най-често диария.

 

6. Колички за пазаруване

Дръжките на количките за пазаруване може да бъдат носители на ешерихия коли (E.coli). Причината е, че се пипат всякакви продукти от магазина, включително сурово месо, което е източник на салмонела. Най-лесният начин за предотвратяване на заразяване с тях е чрез забърсване на дръжката на количката с дезинфектант