Обезкуражителна новина за всички, които спазват изрядна хигиена, идва от проучване на американски учени. Според него не само е почти невъзможно да се опазим от досег със замърсени предмети в ежедневието си, но и се оказва, че ежедневно влизаме в досег с някои от най-замърсените предмети, които ни заобикалят.

 

Затова редовното почистване на тези предмети следва да се прилага успоредно с хигиенните навици.


 

Спално бельо
Последната мисъл на хората, които се вмъкват под чаршафите вечер след освежителен душ, би била, че всичко е било напразно и всъщност навлизат в гъсто населената територия на най-разнообразни микроорганизми – акари, бактерии, гъбички и др. С най-голям брой от тях делят постелята си хората, които обичат да похапват в леглото или често да си лягат с дрехи, с които излизат и навън.

 

Най-негативни последствия замърсеното спално бельо носи за хората с алергии, астма и други хронични респираторни проблеми. Логично, като най-успешна превантивна мярка се препоръчва редовната подмяна на спалното бельо, но според експертите дори в рамките на ден-два след смяната чаршафите ни отново дават подслон на микроорганизми. Особено ако непосредствено преди лягане сме били в досег с някой от другитре най-замърсени битови предмети, които предстои да посочим.

 

Телефон или таблет
Преди да попадне върху леглото ни вечер телефонът звървява много дълъг път през деня, в рамките на който влиза в контакт с най-разнообразни замърсители. Добре е на телефона да се гледа като на продължение на ръцете и за почистването му да се полагат адекватни грижи, както и тях. Проучванията установяват, че върху телефона ни в някои случаи може да се открият 10 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния например. Това налага хигиенните мерки в домакинството да се преосмислят, за да бъдат наистина ефективни.

 

Личната чаша или бутилка за вода
Независимо дали вкъщи или на работното място, ползването на съд за многократна употреба е добра идея само ако той се почиства достатъчно добре преди и след употреба. Ние не сме единствените организми, които обичат редовно да се хидратират и влажната среда в чашата или бутилката приютява голямо разнообразие от влаголюбиви микроорганизми. А това са предметите, с които най-лесно тези микроби може да попаднат в организма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Шалтето за йога или тренировки
Дори хората, които не се потят много по време на тренировка, може да са сигурни, че подложката върху която тренират, е дом на впечатляващо количество микроорганизми. Предпоставка за това създава фактът, че в повечето случаи шалтетата са изработени от порести материали, в които микробите може да навлезат и да се развиват в дълбочина, без да може да се почистят изцяло. Освен това шалтето се поставя на пода, пипаме го с мръсни ръце, поставяме върху него краката си. Проучванията сочат, че практикуващите йога и друг тип упражнения върху подложка са сред най-често оплакващите се от обриви, раздразнения и други кожни проблеми, провокирани от досега с трудната за почистване повърхност.

 

Кухненски гъби
Много проучвания посочват гъбата за съдове в кухнята като най-замърсения предмет в дома, с който имаме ежедненвен досег, при това – по няколко пъти. Установено е, че един квадратен самтиметър от повърхността й може да приюти около 50 милиарда бактерии от няколкостотин вида – според учените такава гъстота трудно може да се открие където и да било другаде в заобикалящата ни среда.

 

Пълната грижа за защита от досега с опасни бактерии изисква да не се подценява замърсеността на кой да е от посочените предмети. Те трябва да се почистват и подменят редовно.