Може да не ни се вярва предвид температурите в последните дни, но лятото е почти тук и със сигурност ни се иска да прекарваме повече време на открито
 
Дали в дворове, градини или паркове, откритите пространства и растенията вървят ръка за ръка с насекомите
 
Когато става дума за личните ни дворове и градини, можем да засаждаме цветя, които отблъскват насекомите, включително комарите, а в комбинация с това – внасят нотка красота. 
 
Някои растения имат силни аромати, които отблъскват насекомите, което ги превръща в добри репеленти.

1. Невен 

Тези цветя са с отличителен мирис, който отблъсква комарите и други градински вредители, сред които и доматените червеи. Невенът съдържа естествено съединение, използвано в много инсектициди.

2. Лавандула


Тя е с приятен аромат, който идва от етеричните масла в листата на растението, но всъщност насекомите го мразят.
 
Затова  и единствените насекоми, които приближават лавандулата са пчелите, а както знаем те са изключително важни за природата.Няколко изсушени стръкчета лавандула в гарероба пък, държат молците настрана.
NEWS_MORE_BOX
 
 

3. Лимонова трева

Тя съдържа цитронела – естествена съставка в мното репеленти против комари. 
 
Лимоновата трева се чувства добре в топло и горещо време, затова е най-добре да бъде отглеждана в саксия, която може да бъде преместена на закрито през зимата.

4. Чесън

 
Встрани от митовете, че предпазва от вампири и върколаци, чесънът наистина пази от досадните комари. 
 
Засаждането на чесън в градината ще предотврати нашествието и на други насекоми, тъй като ароматът му е силен и отблъсква вредителите. 

5. Розмарин

 
Отново заради силния си аромат, розмаринът отблъсква комарите и мухите. Прогонва и други насекоми, включително и зелевите пеперуди.