Често свързваме зимата със студа и повишения риск от вирусни инфекции, но също так това е и сезон на светли празници и повече време, което да прекараме с близките в по-топла и уютна атмосфера. Въпреки това, студът има някои ключови ползи за здравето ни:

 

По-пълноценен сън


Зимата и студеното време ни помагат за по-пълноценен сън. Въпреки че все повече хора са засегнати от безсъние, студеното време ни помага да заспиваме по-бързо и дълбоко. Когато спим, телесната температура леко спада и това е ключов елемент за спокойния сън. Следователно зимата е особено благоприятен сезон за пълноценен сън, тъй като понижава температурата в околната среда и насърчава заспиването при подходящи условия. Препоръчително е да се спи в стая, в която температурата ни надвишава 19°.

 

Горене на мазнини

В тялото се срещат два вида мазнини - така наречената бяла мастна тъкан, която се натрупва и е отговорна за наднорменото тегло и затлъстяването, и кафявата мастна тъкан. Тя е от съществено значение за правилното функциониране на тялото, тъй като му осигурява необходимата енергия. Въпреки това, според проучване, проведено през 2014 г. и публикувано в сп. Cell Metabolism, под въздействието на студеното време нежеланата бяла мастна тъкан се превръща в кафява мазнина, която се елиминира по-лесно. Вместо по-строга диета, можем да прекарваме повече време навън през зимата. Други изследователи са установили, че прекарването на 15 минути навън през зимата е еквивалентно на един час физическа активност. 

Подобряване на кръвообращението и превенция на разширени вени

В някои страни е обичайна практика душът да завърши със струя студена вода по цялото тяло. Това е така, защото студът има чудотворни ефекти върху здравето. Студената вода, която попада директно върху кожата, води до вазодилатация - тя позволява на кръвоносните съдове да се разширяват, което благоприятства циркулацията на кръвта. Така органите си набавят повече кислород, но и тялото се защитава от поява на разширени вени.

Справяне с възпалението

Студът винаги е бил препоръчван за намаляване на нивата на възпалението. От този метод на предците се е развила цяла наука: криотерапия. Тя се прилага при спортисти на високо ниво, но също и при всички пациенти, които може да се нуждаят от нея, защото студът също намалява болката.

Повече време с близките

Друга публикация в сп. Plos One през 2012 г. представя, че студът може да подобри социалните ни контакти с близките и приятелите, тъй като ни предразполага към прекарване на повече време в затворени пространства. 

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=5-bienfaits-froid-sante