Старателното измиване на плодовете, зеленчуците, месото и рибата преди готвене, е много важно за отстраняване на микробите, но невинаги е достатъчно. Някои пестициди и бактерии продължават да виреят в храните, въпреки че сме ги измили добре.
 
Съществуат ли естествени средства, с които можем да убием микробите в храната? Отговорът е да!

1. Оцет

Той може да помогне за премахването на бактериите, микробите и паразитите в плодовете и зеленчуците. Достатъчно е да добавим чаша оцет към съд с вода и да накиснем продуктите в сместа за около 20 минути, преди да ги консумираме.

2. Куркума 


Значете ли, че куркумата е отличен дезинфектант? Поръсете малко количество от подправката върху месото и рибата, за да се преборите с микробите. Това обяснява и защо куркумата е чудесен щрих към ястията с месо, който е не само вкусен, но и полезен.

3. Лимонов сок

Лимонът е известен с антибактериалните си свойства. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Той убива бактериите и микробите в храните, като е достатъчно просто парче от пресен лимон или да изстискаме сокът на един лимон в малък съд. След това наливаме вода и накисваме плодовете и зеленчуците за около 5 до 10 минути.
 

4. Сол

Миенето на плодовете и зеленчуците със солена вода е в състояние да премахне повечето остатъци от пестициди, които се наслояват на повърхността на пресните продукти. Трябва да добавим около 1 чаена лъжичка сол в чаша вода и да измием плодовете и зеленчуците със солената вода. 

5. Риган

Тази ароматна билка има антимикробно и антибактерално свойство, което може да убие дори кандида (най-честият причинител на кандидозни инфекции при хората). Винаги е добра идея да поръсим малко риган върху нарязаните зеленчуци, месо и дори плодове.