Приблизително 60% от пластмасата, произвеждана всяка година в света, се използва за опаковането на храни. Това означава, че от 380 млн. тона пластмаса, произведени през 2015 г., 228 млн. тона са използвани за контейнери и опаковки на храна.

 

Доказано е, че някои от химикалите, които се използват за производство на пластмаси, са токсични и могат да причинят нарушения в ендокринната система при хората.


 

Заради тоновете неразградими пластмасови опаковки, които се трупат в депата за смет, почвите и океана, все повече хора се стремят да ограничат употребата на пластмаса и да увеличат рециклирането.

 

Един от ефективните начини да се ограничи производството на пластмаса е употребата на по-щадящи природата и безвредни за здравето контейнери за храна, като стъклените съдове. Други екологични алтернативи се произвеждат от устойчиви биопластици, като дърво и бамбук, които са биоразградими и могат да се използват многократно.

 

Стъкло

 

Стъклото има редица предимства и намира множество приложения в ежедневието. То е годно за многократна употреба, може да се рециклира, трайно е, лесно е за почистване и е удобно за пренасяне и съхранение на храна. Повечето стъклени контейнери за храна имат пластмасов капак със силиконово уплътнение, за да не протича храната, а други са с бамбуков капак, който може да бъде използван като преносима дъска за рязане. Не забравяйте да изберете капак, които не съдържа бисфенол-А (BPA), който вреди на ендокринната система и увеличава риска от безплодие и развитие на тумори.

 

Неръждаема стомана

 

Неръждаемата стомана е издръжлива и устойчива на топлина, което я прави безопасен избор за съхранение на храни. Тя също може да се използва многократно и рециклира. Кутиите за храна от неръждаема стомана често имат и силиконово уплътнение, без BPA. Стъклените буркани с херметически затворени капаци с неръждаема стомана са отличен избор за съхранение на насипни храни като брашно, зърнени храни и подправки.

 

Бамбук

 

Бамбукът е биоразградим и притежава много предимства за опаковането на храни, тъй като е издръжлив и устойчив на топлина. Контейнерите за храна, съдържащи бамбук, включват стъклени буркани с бамбуков капак, кутии за храна без пластмаса с бамбуков капак, кутии за хляб и съдове за сервиране. Контейнерите за храна обаче, изработени от бамбук или други растителни влакна, са по-малко издръжливи от стъклото и неръждаемата стомана и се износват по-лесно.

 

Оризов хуск

 

Оризовият хуск е остатъчен продукт от отглеждането на ориз, който е евтин, възобновяем и биоразградим. Проучвания показват, че оризовият хуск има биоадсорбиращи свойства, което означава, че абсорбира замърсители от околната среда. Продуктите, направени от това съединение, включват кутии за обяд и нечупливи съдове за сервиране на храна.

 

Желатинов филм

 

Желатиновият филм се използва все по-често при опаковането на храни заради своите нетоксични свойства, ниска цена и филмообразуващ капацитет. Смята се за безопасен и като хранителна добавка и се състои от антимикробна целулоза, която спира растежа на често срещани патогени, причиняващи хранителни заболявания, като Staphylococcus aureus и Е. coli. Микрокристалната целулоза и целулозните нанокристали са две основни съставки за опаковките от желатинов филм.

 

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/eco-friendly-food-packaging#choose-these

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30463173/

https://www.healthline.com/health-news/what-do-we-know-about-endocrine-disruptors-during-pregnancy

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25813067/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31185318/