Тази зима отбелязахме няколко рекорда по отношение замърсеността на въздуха навън. В такива условия сред основните препоръки е да се стои по възможност вкъщи и да не се осигурява достъп на въздуха отвън. В духа на тази препоръка лесно се подценява фактът, че в много случаи въздухът вкъщи може да е по-замърсен от този извън дома ни.

 

Качеството на въздуха вкъщи е често подценяван фактор, който оказва сериозно влияние на здравето ни и в определени случаи може да доведе до по-сериозни последствия от излагането на мръсния външен въздух. По данни на Американската агенция по опазване на околната среда домашният въздух може да бъде 2 до 5 пъти по-замърсен от външния, а основните източници на замърсяването са с чисто битов произход.


 

Сред тях може да се откроят 4 фактора, които се посочват като най-големите замърсители на въздуха вкъщи.

 

Цигареният дим
Най-логичният избор. В цигарения дим се съдържат стотици различни опасни вещества, а за поне 70 от тях има данни, че са канцерогенни. А лошото е, че дори при липса на остатъче нмирис на цигарен дим, голяма част от тези вещества остават да се носят из въздуха вкъщи. Това е основната причина за негативния ефект от т.нар. пасивно пушене. Токсичните съставки в цигарения дим са както в газове, така  фини частици в твърдо състояние, а основен потърпевш от тях са органите на дихателната система.

 

Мухъли и плесени
Един от сериозните битови проблеми в края на всяка зима е появата на  плесен и мухъл. В дългосрочен план пребиваването в помещения с мухъл по стените има доказано болестотворно влияние и в развитите страни не са рядкост случаите, в които невъзможността да се отърват трайно от домашния мухъл да става причина хора да сменяват дома си от санитарни съображения. Мухълите и плесените и техните спори дразнят както дихателната система, така и кожата.

 

Готварски и отоплителни уреди
Дори добре обезопасени уреди за готвене или отопление може да изпускат въглероден оксид, азотни окиси и други опасни газове, които да повишават токсичността на въздуха вкъщи. Те дразнят дихателните органи и може да предизвикат остри или хронични увреждания като бронхит.  Освен това климатиците и вентилиращите отоплителни уреди допринасят за разнасянето им из целия дом.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Домакински почистващи препарати
Има научни данни за това, че отделяните от почистващите препарати летливи съединения, особено при смесване помежду си, може да доведат до сериозни увреждания на белия дроб.  Интересна статистика сочи, че всяко домакинство разполага с поне 20 синтетични почистващи средства, включващи опасни продукти като пестициди, инсектициди и др. В това число влизат дори ароматизаторите, ароматните пръчици и свещи, които също отделят опасни химични съединения при горенето си.

 

В краткосрочен план излагането на продуктите, отделяни от тези битови замърсители, може да предизвика дразнене на лигавиците на очите, носа и гърлото.

 

В дългосрочен план дразненето на дихатената системам оже да прогресира до развитие на свръхчувствителност, алергия, астма и др.

 

Основна причина за натрупване на посочените токсини у дома е слабата проветривост на помещенията. Със затоплянето на времето е добре това типично за зимата неудобство да изчезне, а проветряването и освежаването на въздуха вкъщи да стане много по-лесно, по възможност без ползване на изкуствени освежители.