Макар кучето да се слави като най-добрия приятел на човека, учени изтъкват, че отглеждането на котка като домашен любимец носи повече емоционални, а и физически ползи. Проучвания показват, че дори само гледането на клипчета с котки ни създава позитивни емоции и ни зарежда с енергия. При отглеждането им като домашен любимец ползите са много повече. Ето някои от тях.

 

Отглеждащите котка вкъщи са по-умни
Проучване на Бристолския Университет в Англия показва, че котки отглеждат предимно хора с по-висока образователна степен. Освен това проучване сред 600 души в САЩ показва, че отглеждащите котки са и по-интелигентни и с по-високо IQ. Макар да не се счита, че котката допринся директно за интелекта на притежателя й, известно е, че котките са по-самостоятелни и изискват по-малко грижи от кучетата. Това оставя повече свободно време за стопанина, което той може да прекара в грижи за интелектуалните си способности.


 

По-нисък риск от сърдечни проблеми
Една от най-големите мистерии при отглеждането на котка вкъщи е как те успяват толкова ясно да редуцират стреса у притежателя си. Проучване показва, че в рамките на 10-годишен период отглеждащите котки като домашен любимец са изправени пред 30% по-нисък риск от инфаркт и други сърдечносъдови проблеми.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Подобряване на съня
Няколко проучвания в Англия показват, че жените, независимо дали обвързани, или не, обичат да позволяват на котката си да спи на тяхното легло нощем. Не се посочва как мъжете на обвързаните жени реагират на тази им склонност, но е доказано, че спейки с котката наблизо, жените се радват на по-спокоен и дълъг сън.

 

Намаляване риска от алергии
Проучване на Департамента по здравеопаването на САЩ от преди няколко години показва, че членовете на семейства, в които се отглежда котка като домашен любимец, по-рядко страдат от алергия. Установено е, че редовното контактуване с котка намалява риска не само от алергия към козина на животни, но и от останалите типове алергия. Счита се, че този ефект се дължи на снемащия стреса ефект на котката, който влияе позитивно и на имунната система и може да намали алергичната нагласа. Това е много позитивен ефект, имайки предвид колко зачестяват случаите на алергия не само при деца, но и при възрастни в последните години.