Икономическите трусове в Русия, Украйна и Беларус са ограничили тестовете и изследванията в районите, засегнати от ядрената катастрофа в Чернобил, показва доклад на Грийнпийс. Според специалистите, хората, които живеят в тези райони продължават да консумират храни и напитки с високи нива на радиация.
 
Докладът показва, че замърсяването с ключовите изотопи като цезий- 137 и стронций- 90 е намаляло, но все още държи високи стойности, особено в горите.
 
Хората в засегнатите райони все още, ежедневно се докосват до опасно високи нива на радиация, пише Reuters.
 
„Радиацията е в това, което ядат и пият. Тя е в гората, в дървесината, която използват за строителство и отопление.“, пише в доклада, озаглавен „Ядрени белези: дълготрайното наследство на Чернобил и Фукушима“.
 
Документът на Грийнпийс идва, след като съвсем скоро правителството на Украйна заяви, че вече не разполага с достатъчно средства за финансиране на необходимите програми за защита на населението. Специалистите тълкуват това, като вероятност радиационното облъчване на хората да продължи и дори да се увеличи.
 
В докладът се констатира, че в някои случаи радиационните нива в замърсените райони се увеличават и се дава пример с пшеницата.
 
„Замърсяването ще продължи десетилетия напред, което неминуемо ще води до въздействия върху здравето. Хиляди деца, дори родените 30 години след Чернобил, все още пият радиоактивно мляко.“, се казва в документа.
 
От Грийнпийс заявяват още, че провеждат тестове в райони, засегнати от бедствието във Фукушима, през 2011г, където земетресение и последвало цунами предизвикаха огромна авария в ядрената централа и причиниха сериозни радиационни течове.
NEWS_MORE_BOX
 
 
"Те ще представляват риск за населението в продължение на десетилетия и дори векове напред", се казва в доклада.
 
Авторите на доклада подчертвата, че досега усилията на японските власти да обеззаразят района са били неадекватни и са оставили вратички за повторно замърсяване.
 
Дългото излагане на радиация може да доведе до тежки заболявания. Лекарите в областите, които са най-силно засегнати от Чернобил, отдавна отчетоха рязко покачване случаите на рак.