Като най-важен жизнен процес, без който не можем да преживеем и няколко минути, дишането има малшанса редица фактори да компрометират позитивния ефект от него. Не стига, че въздухът, който дишаме навън е замърсен в пъти над нормите, а и много малко от нас имат удобството да проветряват редовно работните си помещения, ами сега се появява още един проблем.

 

Проучване доказва, че въздухът в дома ни в повечето случаи е поне 2 пъти по-замърсен от този навън. Дори да не носи неприятните аромати от замърсения въздух навън, въздухът, който дишаме вкъщи също съдържа опасни съставки.


 

Научен екип от Великобритания, подготвил наскоро доклада за регистрираното прекомерно замърсяване на въздуха в Делхи, представя 3 прости метода, с които лесно и бързо можем да освежаваме въздуха вкъщи. Защото ясно е едно – само стандартното проветряване вече не може да осигури пълноценно прочистване на въздуха от опасните му съставки. Нужни са и допълнителни грижи.

 

Свещи от пчелен восък
Те действат като природен очистител на въздуха, а хубавото е, че могат да се намерят навсякъде. Имат едно много голямо предимство пред ароматизиращите свещи – не отделят дим, сажди и опасни газове във въздуха. В допълнение горят много по-бавно. Проучванията показват, че свещите от пчелен восък йонизират въздуха и неутрализират много от опасните газове в него. Препоръчват се за употреба дори от астматици и хора с алергии към полен и други въздушни частици.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Солни лампи
Още едно прекрасно природно средство за пречистване и освежаване на въздуха вкъщи. Розовата хималайска сол при висока температура отделя съединения, които йонизират въздуха и намаляват съдържанието на водни пари, които поддържат концентрацията на алергени и патогенни микроорганизми във въздуха. Малко известен факт е, че солните лампи вършат позитивна работа и когато не са включени. На този ефект именно разчитат и набиращите популярност в последно време солени стаи.

 

Етерични масла
Освежаването на въздуха с етерични масла от канела, риган, розмарин, лимон, чаено дърво или мащерка ще помогне и за намаляване концентрацията на вируси, бактерии, гъбички и плесенни частици в него. Проучвания показват, че добавянето на няколко капки от тези масла към освежителя за въздух действа като антисептик и може да намали с над 90% съдържанието на опасни микроорганизми във въздуха вкъщи.

 

Редовното проветряване обновява въздуха в дома ни, но не може да гарантира доколко по-чист и свеж ще стане той. Добавянето на посочените мерки към ежедневните грижи за проветряване ще компенсира в голяма степен този недостатък. И ще помогне за това освен крепост домът да стане и релаксиращо убежище срещу повсеместното замърсяване на въздуха.